Svenskfinlands tidningsdrottning. Camilla Berggren, tidigare chefredaktör på Östra Nyland och Borgåbladet, blir nu chefredaktör på Vasabladet. Foto: Elsa Kemppainen.

Camilla Berggren blir chefredaktör på Vasabladet

Det är med en blandning av sorg och entusiasm som Camilla Berggren lämnar Borgåbladet och Östra Nyland för att bli chefredaktör på Vasabladet. – Ett erbjudande svårt att tacka nej till, säger hon.

När Camilla Berggren tog över kommandot för den lilla lokaltidningen Östra Nyland i Lovisa för tre år sedan var hon en garvad journalist  men utan desto mer ledarerfarenhet, förutom en period som featurechef på Hbl. Valet av henne visade sig vara en lyckträff och  under sin tid i staden har hon lotsat tidningen från klarhet till klarhet. Sedan årsskiftet är hon också chefredaktör för Borgåbladet.

– Det har varit en både rolig och intensiv period. Två små konkurrerande lokaltidningar har börjat samarbeta i en gemensam redaktion samtidigt som de utkommer som två separata papperstidningar. Processen har både sparat pengar och gett bättre produkter. Och vi har stärkt den lokala prägeln.

Medieutvecklingen i östra Nyland ser hon som en spegelbild i miniatyr av vad som väntar branschen i Svenskfinland i stort.

– För att medier på svenska i Finland ska överleva i framtiden gäller samarbete, samarbete och mera samarbete. Våra konkurrenter är inte den närmaste svenska redaktionen, säger Berggren.

De som tycker annorlunda ser ofta risken för enfald som en följd av en mångfald som naggas i kanterna. Men det argumentet biter inte på Berggren:

–  Samarbetet måste ske med eftertankte. Det får inte uppstå bara en röst i Svenskfinland. Ett sätt att motverka det är att se till att opinionsmaterialet och recensionerna  är unika.

Berggren tillägger att de senaste utnämningarna ger en god grund för finlandssvenskt mediesamarbete: Hbl:s färska chefredaktör Jens Berg kommer  från svenska Yle medan hon själv flyttar från KSF Media till HSS Media.

Camilla Berggren är född och uppvuxen i Vasa – Vasabo i tredje led, som hon själv uttrycker det – och jobbade i 20 år på Vasabladet, bland annat som korrespondent i Helsingfors. När hon nu återvänder till modertidningen är det ändå till en helt annan miljö än den hon lämnade.

– Inför sammanslagningen av redaktionerna i östra Nyland var jag på studiebesök hos HSS Media i Vasa och i Jakobstad. Där satsade man redan tidigare på en gemensam nyhetsdesk för Österbottens Tidning och Vasabladet. Jag var imponerad över den entusiasm och drive som finns för att bygga upp något nytt och gemensamt i svenska Österbotten.

Nu blir det Berggrens sak att ta  utvecklingen ett steg vidare.

– Situationen i svenska Österbotten är mycket fruktbar för kvalitativ journalistik på svenska. Det ska vi ta vara på. En tidning med webb är mycket mera än nyheter, den är det identitetsskapande kittet som vi behöver i en tid då allt mera fragmentariska snuttar flimrar förbi i allt flera kanaler.

Den stora utmaningen, fortsätter hon, blir att fortsätta utveckla innehållet så att de yngre läsarna inte överger Vasabladet.

Samtidigt konstaterar Berggren att HSS Media lever i en annorlunda verklighet än hennes arbetsgivare i dag, KSF Media. Medan Konstsamfundet stöder sina fyra tidningar med stora summor varje år uppvisar HSS Medias tidningar vinst.

– Det ger en god grogrund för oberoende journalistik, säger hon.