Foto: Tor Wennström. Gunvor Kronman

Kunniga kulturkvinnor säger nej till fonden

Kompetensen avgör, men delegationsordförande Wivan Nygård-Fagerudd skulle gärna se en kvinna som Kulturfondens nya direktör. Själv är hon inte intresserad.

I höst börjar Svenska kulturfonden jaga en ny direktör efter Berndt Arell, som blir chef för Nationalmuseum i Stockholm.

Tidningen Västra Nylands ledarskribent Camilla Lindberg hör till dem som tycker det är dags för en kvinna som direktör.

– I de finlandssvenska fondernas och stiftelsernas styrelser är männen i majoritet, och män sitter som chefer.

Hon menar inte att könet ska avgöra. Den mest kompetenta ska väljas.

Eva Biaudet, Gunvor Kronman och Wivan Nygård-Fagerudd är namn jag spontant kommer att tänka på, men det kan finnas en uppsjö av otippade kvinnliga kandidater. Eller finns det inga?

Biaudet och Kronman nämndes också i förhandsspekulationerna när Arell valdes i september 2009. Den här gången är inte Biaudet intresserad. Hon började jobba som minoritetsombudsman för ett år sedan.

– Det är ett viktigt arbete.

Kronman, som bland annat leder Hanaholmens kulturcentrum, säger att hon inte har reflekterat över att söka jobbet.

Sociologen, debattören och SFP-politikern Thomas Rosenberg tycker också det skulle sitta bra med en kvinnlig direktör, eftersom fonden inte haft någon sådan och det finns starka namn. Också han tycker att fondens delegationsordförande Wivan Nygård-Fagerudd är ett sådant.

– Hon kan Svenskfinland, fonden och dess kärnverksamhet.

I övrigt tror han samma namn som senast dyker upp i spekulationerna, men att de antagligen anses förbrukade och man nu vill ha helt nya namn.

Men han tror det blir svårt att hitta en person som uppfyller alla krav.

– Det är en tung organisation i Svenskfinland och förväntningarna är höga. Personen ska vara öppen för samarbete på finskt håll, kunna konst och kultur och ha förtroende i den finlandssvenska fond- och organisationsvärlden.

Nygård-Fagerudd säger att hon inte tänker söka jobbet.

– Jag är inte intresserad. Senast var jag med och rekryterade och det kommer att vara min roll också nu.

Den nya direktören ska vara någon som kan Svenskfinland, kultur och bildning, säger hon.

– Jag skulle vara glad om det skulle vara en kvinna, men för den här posten skulle det inte falla mig in att könet skulle få avgöra framför kompetensen.

Finns det lämpliga kvinnor för posten?

– Ja, det finns sådana kvinnor i Svenskfinland.

Vasabladets ledarskribent Kenneth Myntti, som också skrivit en bok om Svenskfinlands framtid, nämner forskarna Kimmo Grönlund eller Åsa Bengtsson vid Åbo Akademi.

– De är båda analytiska statsvetare med ett genuint intresse för det svenska i Finland. Sedan har vi också Alf Rehn, innovatören.
Rehn säger att han absolut inte är intresserad. Grönlund och Bengtsson fick Hbl inte tag på i går.

Myntti tycker fonden borde hitta en ny Krister Ståhlberg. Ståhlberg var direktör från 2002 till 2009.

– Det ska vara någon som har blick för helheten i Svenskfinland och kan sy ihop regionöverskridande projekt som gagnar det svenska. Man borde också fråga hur personen ställer sig till att Folktinget med sin parlamentariska bredd skulle koordinera och ställa upp strategierna för Svenskfinland. I dag finns tre aktörer, Folktinget, Kulturfonden och tankesmedjan Magma, som alla jobbar med Svenskfinlands framtid men stretar åt olika håll.

Åbo Underrättelsers chefredaktör Torbjörn Kevin tycker direktören måste ha ett helikopterperspektiv, ett rörligt intellekt och en aktiv vilja. Han tycker Söderströms förlags vd Barbro Teir skulle vara en bra kandidat.

– Det är ett namn jag när som helst skulle stödja.

Är det ett problem att hennes bror är styrelseordförande i Kulturfonden?

– För mig är det inget problem. Båda har en stark integritet.

Men Kevin tycker det är allt svårare att tippa namn när en ny generation stiger fram som man själv inte känner till.

– Rekryteringsföretag är bra på att plocka fram nya namn. De tittar utanför det förväntade.

 

44 sökte förra gången
• Senast sökte Kulturfonden ny direktör för två år sedan när Krister Ståhlberg gick i pension. Då sökte 44 personer jobbet som Berndt Arell fick.
• I mitten av juni meddelade Arell att han fått jobbet som chef för Nationalmuseum i Stockholm och slutar vid årsskiftet.
• Kulturfondens styrelse möts den 17 augusti för att diskutera vilken profil som söks och hur rekryteringen ska gå till. Förra gången sökte fonden direktör med hjälp av annonser och ett rekryteringsföretag.
• Senast söktes en person med ledaregenskaper som känner det svenska i Finland och har en djupare kunskap inom något av fondens verksamhetsområden.
• Direktören måste ha god samarbetsförmåga, en helhetssyn och en vision för det svenska i Finland, säger styrelseordförande Björn Teir (som själv inte är intresserad av jobbet).