Lehtikuva/Roni Rekomaa

Nye Ray-chefen hör till "Lapplandsmaffian"

Statsministerns statssekreterare Velipekka Nummikoski (Saml) är en central bakgrundsgestalt i Samlingspartiet och en av många från Lappland.

Nummikoski själv skämtar att han är en del av "Lapplandsmaffian", det vill säga en överraskande stor samling påverkare i Helsingfors som kommer från Lappland.

– Vi är många här från Lappland. Vi upprätthåller ju en slafs maffia här, skrattar han.

Nummikoski räknar att det finns två lapplänningar i ledningen för statsministerns kansli, därtill åtminstone två ministerspecialmedarbetare och två statssekreterare.

– Vi från Lappland har haft en lite tuffare väg till de här uppdragen. De samlingspartister som vuxit upp här har varit nära maktens boningar och politikerna, medan man i Lappland följt med via tv och tidningar, säger sexbarnspappan.

Bakgrundsgestalt

Nummikoski är en central bakgrundsgestalt i Samlingspartiet som har haft många olika uppdrag. Han har jobbat som Jyrki Katainens statssekreterare i Finansministeriet, i statsrådets kansli och som flera samlingspartistiska ministrars medarbetare.

I april nästa år får han ett nytt uppdrag då han blir vd för penningautomatföreningen RAY.

Via sitt jobb kommer han i kontakt med produktionen av socialtjänster, ett område som intresserar honom mycket. Socialpolitiken är också bekant för honom från uppdraget som styrelseordförande för Folkpensionsanstalten.

Förutom staten och kommunerna är det många organisationer och stiftelser i Finland som producerar socialtjänster.

– I jobbet får jag bekanta mig med tredje sektorn och dess roll i den här socialpolitiska helheten. Jag tycker den rollen är mycket viktig.

Erfarenhet från företagsvärlden

Förutom den långa politiska karriären har Nummikoski också jobbat inom näringslivet. Han var kommunikationschef vid Elisa och Radiolinja i sju års tid på 2000-talet. Nummikoski säger att man i Finland har en lite negativ inställning till den här sortens hopp från politiken till företagsvärlden och tillbaka. I hans tycke borde fler göra den här sortens hopp.

– Sju år i företagsvärlden var mycket lärorikt. I samma stund som jag började jobba vid Radiolinja sprack it-bubblan.

En annan gång som de tuffa realiteterna i företagsvärlden berörde honom var när skogsbolaget Stora Enso meddelade att fabriken i Kemijärvi stängs. Nummikoski jobbade då som statssekreterare på Finansministeriet.