Första besöket. Statsminister Jyrki Katainen premiärträffar sin svenska kollega Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Katainen nobbade svenskan

– Jag talar gärna svenska, men jag är inte lika bra på svenska som på engelska och väljer därför att tala engelska i sådana här sammanhang, sade Jyrki Katainen.

STOCKHOLM

Statsminister Jyrki Katainen har två månader av hårda regeringsförhandlingar bakom sig. Men i stället för att ta sig några dygns välförtjänt vila gjorde han i går två officiella statsbesök, ett i Sverige och ett i Estland. Först i tur stod Stockholm.

Det är en gammal tradition bland statsministrarna i Finland och Sverige att göra sitt första officiella utlandsbesök, som statsminister, i grannlandet på andra sidan Bottniska viken.
I Stockholm togs Katainen emot av statsminister Fredrik Reinfeldt. De två har känt varandra i tjugo år, ända sedan de var ungdomspolitiker.

Felskött svenska
De rikssvenska politiska journalisterna tyckte att det var märkligt att Katainen valde att hålla pressmötet på engelska. Många av dem hade besökt Finland under valrörelsen och intervjuat Katainen på svenska. Katainen avdramatiserar det hela och säger att han använder svenska och engelska om vart annat allt efter vad situationen kräver.
– För min del har inte svenskan skötts på rätt sätt. Jag talar gärna svenska.

Greklandskrisen
De politiska samtalen mellan Finlands och Sveriges statsministrar handlade om allt från Finlands regeringsprogram till utrikespolitik och försvarssamarbete, samt om situationen i Afghanistan, listade Katainen.

Den ekonomiska krisen i Grekland fanns naturligtvis också med på agendan. Där sitter de finska och svenska statsministrarna på väldigt olika sitsar. Finland måste som euroland ställa upp med lånegarantier till Grekland.

Sverige som tidigare ställt upp med garantier till Lettland, Island och Irland har den här gången valt att ställa sig vid sidan av.

Fredrik Reinfeldt underströk på statsministrarnas presskonferens att Sverige avgör från fall till fall när man går in med garantier.

– Jag förstår det rätt bra. Det är euroländerna som ska bära ansvaret. Sverige har deltagit i stödpaketen till flera länder. Om Grekland faller okontrollerat hamnar alla att betala priset på något sätt, också Sverige. Finanskriser känner inga gränser, säger Katainen.

Grekiska parlamentet ska den här veckan rösta om ett nytt sparpaket på 28 miljarder euro.

Sparpaketet är ett villkor för att euroländerna och den internationella valutafonden IMF ska betala ut de 12 miljarder euro som Grekland behöver för att inte tvingas ställa in betalningarna.
– Om grekerna själva inte vill göra allt de kan för att stabilisera det egna landets ekonomi så hjälper ingen utomstående hjälp.  Utgångspunkten är att Grekland sköter sitt.


Till Tallinn
Efter blixtvisiten i Stockholm fortsatte Jyrki Katainen till Tallinn, där han träffade president Toomas Hendrik Ilves, statsminister Andrus Ansip och försvarsminister Mart Laar.