In i EU?

Makrillkrig nalkas mellan Island och EU

Rivstart, ja. Men när fisket ska förhandlas lär det bli svårare. Redan pågår ett "makrillkrig" som är på väg att trappas upp.

På måndagen öppnades fyra av totalt 35 så kallade förhandlingskapitel, och ovanligt nog kunde två av dem stängas genast. Island har deltagit i forsknings-, utbildnings- och kulturprogram i 16 år, så EU:s lagstiftning är väl integrerad i den isländska.

Så kommer det att vara på många områden, men utrikesminister Össur Skarphedinsson förutspådde på en pressträff i Bryssel att jordbruk och fiske blir svårt.

Han tror att hälften av kapitlen kan öppnas före årets slut och resterande under första halvåret 2012. Men han tror ändå inte att Island är med i EU om två år.

–Vi måste också ha en folkomröstning och den processen tar tid, sade Skarphedinsson, som slåss mot en EU-skeptisk opinion på hemmaplan.

Sedan en tid tillbaka pågår en konflikt mellan Island och EU med stöd av Norge om makrillfisket, som ska regleras i internationella avtal. EU och Norge är oerhört irriterade över att Island och Färöarna ensidigt har mångdubblat sina makrillkvoter. Förhandlingsklimatet är djupfryst och på ett möte på tisdag ska EU:s fiskeministrar diskutera om man ska införa sanktioner mot Island och Färöarna.