Universitetsbyggnaden på Franzengatan är från 1930-talet och har stått tom de senaste åren. Foto: Kristoffer Åberg

Universitetshus ockuperades i Berghäll

Sedan midsommarafton ockuperar socialcentret Satama en gammal universitetsbyggnad i Berghäll. Målet är att få ett nytt hus som kan fungera som "socialcenter".

– Vi gör det här tillslaget som en förvarning i väntan på att bli vräkta från socialcentret i Fiskehamnen. Vi vill försnabba processen att få ett nytt socialcenter, säger Mika som är en av ockupanterna.

Enligt Mika är den gamla universitetsbyggnaden på Franzengatan ett drömhus för Socialcentret Satama.

– Det här skulle passa vår verksamhet perfekt. Men om vi blir utkörda härifrån ockuperar vi genast ett annat hus och det kan vi fortsätta med i många månader. Det har vi också sagt till polisen och andra myndigheter.

Romer är fortfarande kvar på gården till socialcentret Satama i Fiskehamnen. Socialcentret Satama säger att de inte nödvändigtvis kommer att fortsätta med "romprojektet" förutsatt att romerna får en egen plats där de kan leva.

– Vi måste inte nödvändigtvis inhysa romer. Vi hjälper alla som behöver tak över huvudet. Men om romernas situation inte löses så kommer vi säkert att fortsätta med det, till exempel genom att ockupera ett skilt hus åt romer, säger Mika.

Universitetet avvaktar
Polisen ingrep inte mer än att övervaka verksamheten under midsommarhelgen.

Anna-Maija Lukkari, som är teknisk direktör på Helsingfors universitet, sade i lördags till Yle att universitet inte genast kommer att ta till några drastiska åtgärder. Först vill man utreda vad det är som ockupanterna vill och situationen med huset.

Ett hundratal människor deltog i olika programpunkter under helgen. Bland annat hölls diskussioner om den svåra ekonomiska situationen i Spanien. Många invånare från grannskapet var också intresserade att titta in i den gamla byggnaden som tidigare har inhyst Helsingfors universitets socialvetenskapliga institutioner.

Vräkning på väg

- Helsingfors stad har sagt upp hyreskontraktet för det så kallade socialcentret Satama i Fiskehamnen. En rättegång förbereds och vräkning är att vänta.

- Under år 2008 och 2009 då Socialcentret Satama förra gången var utan egen lokal ockuperade rörelsen enligt egen utsago åtminstone 13 olika hus i Helsingfors.

- Socialcentret Satama har verkat i Fiskehamnen i två år och låtit romer slå läger på gården. Enligt Socialcentret Satama är det här den verkliga orsaken till att hyreskontraktet sägs upp, inte att huset skulle vara i dåligt skick.

- För två veckor sedan skärpte Helsingfors stad sin inställning till romer och polisen har tvingat romer som slagit läger på olika ställen att bryta upp.