Tillfälliga inre gränskontroller i Schengen

Inre gränskontroller ska tillfälligt tillåtas i Schengenunionen i extrema lägen, anser EU-ländernas ledare i Bryssel.

Och trots hårt motstånd står målet fast om att det gemensamma asylsystemet ska införas nästa år.

Frågan om inre gränskontroller blev het i våras, sedan Frankrike började kontrollera sin gräns mot Italien för att stoppa tunisier på väg att söka jobb i Frankrike. Danmark trissade sedan upp det inflammerade känsloläget ytterligare genom att meddela att kontrollerna skulle skärpas vid gränsen.

En fråga på toppmötet var införandet av en mekanism i Schengenunionen där gränskontroller tillfälligt kan inrättas i extrema lägen, och om länderna själva ska få definiera en sådan situation eller om det ska ligga på gemensam EU-nivå.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tolkar mötet så att det är EU-nivån och EU-kommissionen, som ska definiera kriterierna i september, som gäller.

–I slutsatstexten finns referenser till att vi ber kommissionen ta fram det, och med det blir det möjligt att återkomma till hur själva utformningen är.

Vidare lovade toppmötet att Grekland ska få sina pengar i tid för att täcka finansieringsbehoven i juli – bara det grekiska parlamentet i nästa vecka väl beslutar om de tillhörande tuffa sparkrav som långivarna kräver.

EU-ledarna avslutade sitt toppmöte på fredagen.