Foto: Lehtikuva

Regeringsprogrammet så gott som klart

Migrationspolitik, äldrevård och Nato var tre frågor som hade finslipats i arbetsgrupperna på torsdag. Vid niotiden på kvällen hade allt utom välfärdsarbetsgruppens och ekonomigruppens resultat godkänts av huvudförhandlarna.

– God kväll och bra går det, hälsade sonderaren Jyrki Katainen på torsdag kväll i Ständerhuset.

Då hade huvudförhandlarna godkänt alla arbetsgruppers resultat förutom de två viktigaste, ekonomigruppens och välfärdsgruppens. Men arbetet fortsatte inpå sen kväll och enligt Katainen fanns det inget som förhandlarna kunde snubbla på heller i ekonomi- eller välfärdsförslaget.

– Vi har ett program som ska passa för sex partier. Alla partier har fått igenom något av sina krav. Det är en mixtur, sade Katainen och såg relativt lättad och leende ut.

En annan som såg glad ut var Jutta Upilainen (SDP).

– Rättvis beskattning hade varit det viktigaste för oss, sade hon och bestred inte att SDP fått igenom sina krav.

Regeringsförhandlarna hade också hunnit träffa representanter för arbetsmarknadsorganisationerna. Katainen signalerade att trepartssamarbetet har en viss tyngd även om inget är satt till pappers.

– Vi har gemensamma intressen. Vi måste skapa sysselsättning, konkurrenskraft och köpkraft tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna, men vi har inte slagit fast hur vi ska agera.

Bland det som blivit klart under eftermiddagen fanns migrationspolitiken där det stundom hade varit svårt att komma överens om vissa skrivningar.

– Det blir en måttlig, vettig linje som helhet, beskriver Anna-Maja Henriksson (Sfp) migrationspolitiken i programmet som det såg ut efter arbetsgruppens session.

– Det sker inga dramatiska förändringar, sade hon på Ständerhuset.

Enligt vad Hbl erfar är partierna överens om Nato i programmet. Uppgifter från ett par olika partier tyder på att det inte sker någon nämnvärd förändring.

Enligt uppgifter till Yle har den så kallade välfärdsarbetsgruppen på att höja stöden till de fattigaste, närmare bestämt genom höjningar av socialbidraget, bostadsbidraget och arbetsmarknadsstödet. Under kvällen ska förhandlarna också ha varit överens om att driva igenom den redan tidigare beredda äldrevårdslagen.

Enligt Yle ingår det i skattepaketet en så kallad windfall-skatt, det vill säga en beskattning på oväntade inkomster till energibolagen med anledning av till exempel utsläppshandelns prispåverkan. Enligt Yles nyheter ska också bränslebeskattningen hämta in 250 miljoner euro till.

Fredagen kommer också att innebära arbete, även om merparten inom alla arbetsgrupper var gjord på under torsdagen. Enligt Eero Heinäloma (SDP) förblir ännu "finslipningar" till fredagen. Portföljfördelningen blir också fredagens tvistefråga.
– I skattefrågorna kommer betalningsförmågan att vara avgörande. Det har SDP försökt eftersträva, sade han till tidningen Demari igår.
De enskilda partierna inom sexpacken kommer att behandla regeringsprogrammet och ministernamn under veckoslutet.