Foto: Lehtikuva

Förhandlarna har enats om migrationspolitiken

– Det blir en måttlig, vettig linje som helhet, beskriver Anna-Maja Henriksson (Sfp) migrationspolitiken i regeringsprogrammet.

Arbetsgruppen för inrikes- och justitiefrågor är klar med sitt arbete, men inga detaljer presenteras. Arbetsgruppen har diskuterat bland annat den grå ekonomin, rättsväsendet och migrationspolitiken.

Av dessa var det på migrationspolitikens område som det stundom var svårt att komma överens om vissa skrivningar, men Anna-Maja Henriksson beskriver ändå slutresultatet som "vettigt och måttligt", åtminstone som helhet.

– Det sker inga dramatiska förändringar.

Enligt vad Hbl erfar är partierna överens om Nato i programmet. Uppgifter från ett par olika partier tyder på att det inte sker någon nämnvärd förändring.

Enligt Yle har den så kallade välfärdsarbetsgruppen gått in för att höja stöden till de fattigaste, närmare bestämt genom höjningar av socialbidraget, bostadsbidraget och arbetsmarknadsstödet. Under kvällen ska förhandlarna också ha varit överens om att driva igenom den redan tidigare beredda äldrevårdslagen.

Enligt Yle ingår det i skattepaketet en så kallad windfall-skatt, det vill säga en beskattning på oväntade inkomster till energibolagen med anledning av till exempel utsläppshandelns prispåverkan. Enligt Yles nyheter ska också bränslebeskattningen hämta in 250 miljoner euro till.

Fredagen kommer också att innebära arbete, även om merparten inom alla arbetsgrupper var gjord på under torsdagen. Enligt Eero Heinäloma (SDP) förblir ännu "finslipningar" till fredagen. Portföljfördelningen blir också fredagens tvistefråga.

– I skattefrågorna kommer betalningsförmågan att vara avgörande. Det har SDP försökt eftersträva, sade han till tidningen Demari igår.

De enskilda partierna inom sexpacken kommer att behandla regeringsprogrammet och ministernamn under veckoslutet.