Foto: EPA

En stat kan inte gå i direkt konkurs

Hur ska Grekland komma ur sin skuldfälla och kan långivarna räkna med att få tillbaka sina pengar? Hbl frågade Tom Berglund, professor i nationalekonomi på Hanken.

Vilka olika scenarier står Grekland inför?
Det är svårt att veta exakt vilka konsekvenser de olika alternativen skulle få och därför skjuts de avgörande besluten hela tiden framåt.

Vad skulle hända om Grekland försattes i konkurs?
En suverän stat kan inte gå i konkurs på samma sätt som ett företag. Det som händer, om Grekland konstateras vara bankrutt, är att fordringsägare får finna sig i att inte få tillbaka sina pengar. I tidigare fall har långivare i regel fått nöja sig med 50–70 procent av lånets värde.

Finns det historiska exempel på länder som varit i samma situation som Grekland är i nu?
Argentina, Mexico och Ryssland har vid olika tidpunkter fått sina lån omstrukturerade. Det som gör fallet Grekland svårare är att landet är medlem i EMU och därmed inte kan fatta självständiga beslut.
Både offentliga och privata aktörer har lånat pengar åt Grekland.

Vem får tillbaka sina krediter först om statsekonomin kraschar?
Det gäller att hitta en lösning som alla fordringsägare kan acceptera. Exempelvis en investeringsbank kan sälja en omstruktureringslösning till långivarna med argumentet att antingen accepterar man att en del av lånesummorna efterskänks eller så förlorar alla sina pengar. Rättsliga efterspel blir dyra för alla. Det kan man se i fallet Lehman Brothers, där fordringsägare från olika länder dragit sina krav till domstolar som försöker dela på konkursboets tillgångar.

Nu diskuteras ett nästan lika stort tilläggslån som det som beviljades för ett år sedan. Hur ska Grekland någonsin kunna betala sina lån med en ännu större räntebörda?
Utgångspunkten är att landet måste göra ett så stort budgetöverskott att det räcker för att betala räntorna. Ekonomisk tillväxt är en förutsättning för att staten ska få in mera skatter, samtidigt som de offentliga kostnaderna måste hållas nere. Det ser inte så bra ut med vare sig budgetöverskott eller offentliga besparingar i Grekland just nu.