Var ska staten spara och hur mycket?

Den frågan brottades man med under onsdagen då regeringsförhandlingarna fortsatte i Ständerhuset i Helsingfors.

Arbetsgrupperna gick under kvällen igenom sina förslag om var man ska skära och arbetet väntades pågå till sent på kvällen. Arbetsgruppen som jobbat med ekonomiska frågor blev färdig med sitt på kvällen.

SDP:s representant i arbetsgruppen Eero Heinäluoma sade att vissa frågor ännu förblev öppna, varför ledningsgruppen för förhandlingarna nu får ta ställning till dem. Det handlade främst om skattefrågor.

– Vissa formuleringar får ledningsgruppen ta ställning till, men det handlar inte om så betydande saker, sade Heinäluoma då han lämnade Ständerhuset.

Utåt sett verkade det som att förhandlingarna var inne i slutskedet för ledningsgruppen, det vill säga partiernas ordförande, syntes inte till utanför mötesrummen under kvällen.

Trots att det finns ett stort behov av nedskärningar kommer grundskyddet veterligen att höjas med över hundra euro. Om skattebesluten fanns inga nya uppgifter att tillgå på onsdagen.

När väl regeringsprogrammet står klart går förhandlingarna in på vem som får vilka ministerportföljer. Som det såg ut på onsdagen kommer man att klara av att slutföra förhandlingarna inom utsatta tid, alltså senast på fredag.

Vänsterförbundet meddelade att partiet fortsätter förhandla om regeringsprogrammet och förbereder sig för att under veckoslutet utvärdera om det tillräckligt väl uppfyller partiets mål.

Vänsterförbundet har kritiserats för en oenhetlig linje sedan tre av partiets representanter lämnat förhandlingarna. Ordförande Paavo Arhinmäki sade att partiet inte har splittrats.

Riksdagsgruppens ordförande Annika Lapintie sade i sin tur att det handlade om personliga beslut då Markus Mustajärvi, Jaakko Laakso och Jyrki Yrttiaho marscherade ut från förhandlingarna.

Också partisekreterare Sirpa Puhakka bekräftade att de tre förhandlarnas avhopp inte reflekterar partiets stämning i allmänhet.

–Linjen är den att vi fortsätter förhandla och sedan på veckoslutet ser vi hur väl programmet uppfyller våra mål.