Åbo och Tammerfors planerar att införa spårvagnar. Arkivfoto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Trolleybussar och spårvagnar är på väg tillbaka

Helsingfors, Tammerfors och Åbo söker nya lösningar i kollektivtrafiken. Nya, tekniskt uppdaterade versioner av trolleybussar och spårvagnar kan dyka upp i stadsbilden.

Helsingforsregionens trafik HRT vill ersätta en del av bussarna med trådbussar för att de är mer ekologiska och orsakar mindre oljud. HRT tror inte trolleybussarna skulle skapa en östeuropeisk stämning.

–Vi vill köpa liknande prima vagnar som de har i Spanien, Frankrike och Nederländerna, säger Ville Lehmuskoski, chef för avdelningen för kollektivtrafikplanering.

I Åbo är spårvagnarna på väg tillbaka efter en lång paus. När spårvagnarna väntas glida fram på stadens gator är ännu oklart, men de första rutterna har redan planerats.

–Vi skulle bygga 20 kilometer spår och kostnaderna beräknas uppgår till 3 miljoner euro, säger stadens kollektivtrafikchef Sirpa Korte.

Också Tammerfors planerar en modern spårväg. Stadsborna kan nu ta ställning till det planerade spårnätet på webben. Om staden beslutar att bygga spårvägen kan den öppnas för trafik redan i slutet av detta årtionde. I en preliminär beräkning uppskattas kostnaderna uppgå till ungefär 200 miljoner euro.