Foto: Tor Wennström

"Småpartier får ingen talan"

De små partierna i den tilltänkta regeringen riskerar bli utan talan. Så kan det gå om Samlingspartiet och SDP lyckas enas i stora politiska frågor, säger professor Lauri Karvonen.

Lauri Karvonen, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, tror att Samlingspartiet och SDP ser till att de når överenskommelser i de stora centrala politiska frågorna under de pågående regeringsförhandlingarna. Genom att göra det kan de vid behov spela ut de små partierna.

– Med en så pass bred regering vet vart och ett av de små partierna att deras medverkan inte är nödvändig för att regeringen ska ro i hamn sina beslut, säger Karvonen.

Han jämför den nu tilltänkta regeringen med Paavo Lipponens regnbågsregering. I den kunde inget av de små partierna utpressa regeringen. Slutresultatet blev att de Gröna 2002 gick ur regeringen då den beslutade bygga mer kärnkraft, påminner Karvonen.

Karvonen tror att SDP och Samlingspartiet tillsammans klarar av också svåra ekonomiska avgöranden.

– Men för Vänsterförbundet kan det bli väl besvärligt och leda till att partiet måste gå ur regeringen.

Också de könsneutrala äktenskapen kan bli en stötesten.

– I den frågan är De gröna och Kristdemokraterna på helt olika planeter, säger Karvonen.

Men att Svenska folkpartiet skulle flyga ur regeringen är väldigt osannolikt. Lauri Karvonen säger att regeringsbasen är optimal ur finlandssvensk synvinkel.

– Det ser ut att bli den mest svenskvänliga regering man kan tänka sig. Det är nästan frapperande hur klart Jyrki Katainen (saml), Jutta Urpilainen (SDP) och Paavo Arhinmäki (VF) markerat att de stöder svenskan. Det här bäddar för ett gott regeringssamarbete mellan de andra partierna och SFP, siar han.