Barn som flytt från Syrien till ett turkiskt flyktingläger. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MUSTAFA OZER

Färre asylsökande i början av året

Antalet asylsökande sjönk med en tredjedel i början av året.

Totalt 913 personer sökte asyl i Finland i januari-april, vilket är nästan 40 procent färre än under motsvarande period i fjol då 1505 sökte asyl. Antalet asylsökande totalt ser ut att bli totalt cirka 3 000 vilket är dryga tusen färre än i fjol.
 
Flest asylansökningar lämnades i början av året in av irakier (181), somalier (121), ryssar (100) och afghaner (73). Antalet ensamkommande minderåriga asylsökande var 50. Det är nästan 60 procent färre än i januari-april i fjol då antalet minderåriga sökande var 116.


64 personer asyl och 716 personer avslag på sin asylansökan i januari-april.  400 personer fick uppehållstillstånd.

En märkbar skillnad jämfört med årets början i fjol är att antalet asylansökningar som inlämnats av EU-medborgare har minskat betydligt. Under början av året har EU-medborgare lämnat in mindre än tjugo ansökningar. Under samma period i fjol var Bulgarien (198 sökande) och Rumänien (54 sökande) bland de tio största sökandegrupperna.

– En trolig orsak till det minskade antalet ansökningar från andra EU-länder är effektivering av polisens och Migrationsverkets verksamhet och en lagändring som innebär att asylsökande EU-medborgare kan få ett negativt beslut redan efter några dagar om deras ursprungsland är säkert, säger Esko Repo, direktör på Migrationsverkets asylenhet.

Om orsaken till varför ansökningar från länder utanför EU har minskat har Repo inget direkt svar.


– Dels kan det bero på förändrat läge i länderna man flyr från, dels har flyktingarnas rutter en inverkan men så sprids också information om vilka länder som är positiva eller negativa till att ta emot flyktingar.