Foto: Tor Wennström

Nu är sixpacken överens om statsfinanserna

Jyrki Katainen får ihop sin regering på fredagen. Det blev klart under måndagskvällen när partiledarna för den så kallade sixpacken lyckades nå enighet om de ekonomiska frågorna.

Ekonomin i allmänhet och skattefrågorna i synnerhet var det som försöket med sixpacken strandade på för snart två veckor sedan. Men efter den misslyckade parentesen med Sannfinländarna och Centern konstaterade Jyrki Katainen (Saml) i fredags att samma sex partier kommit överens om att komma överens.

Under veckoslutet diskuterade Katainen med Jutta Urpilainen (SDP) och det befäste hans optimism inför nystarten. Också de fem andra partiledarna utstrålade optimism innan förhandlingarna i statsrådets festvåning inleddes. Förhandlingarna fortsatte ändå längre in på kvällen än väntat innan Katainen kunde berätta att en överenskommelse nåtts om de stora dragen i den ekonomiska politiken.

– Vi hann inte diskutera om så mycket annat, men nu har vi lyckats enas om hur utgifter och skatter ska balanseras. Det centrala är att skuldsättningen bromsas upp under den här valperioden, förklarade en lättad Katainen strax efter klockan åtta under måndagskvällen.

Han ville inte avslöja några detaljer om överenskommelsen, till exempel berättade han inte hur konflikten om momsen har lösts.

– Vi har nått enighet om alla de centrala ekonomiska frågorna men vi har kommit överens om att vi avslöjar detaljerna först när regeringsprogrammet är helt färdigt.

Nu blir fortsättningen enkel, tror Katainen.

– Många arbetsgrupper blev ju rätt långt klara i den första omgången, så när de ekonomiska ramarna är fastslagna kan de snabbt slutföra arbetet.

Är det möjligt att den här operationen ännu misslyckas?

– Jag vill inte se en sådan risk och jag tror inte att den finns. Var och en av oss bär ansvar för att det nu ska lyckas.

Katainen verkade själv aningen överraskad över att det som visade sig vara omöjligt för ett par veckor sedan nu löstes så lätt.

– Det var faktiskt inte så svårt att komma överens. Det här är en bra början på vårt samarbete.

Efter överenskommelsen i går kväll går det undan. Katainen lovade att Finland i praktiken har en ny regering redan på fredagen.

Det centrala skattepaketet knöts i går, men partierna har också en fråga att lösa som inte kostar något. De gröna vill vara säkra på att en könsneutral äktenskapslag stiftas under valperioden. Kristdemokraterna vill för sin del vara säkra på att den nuvarande lagen inte ändras.