Foto: Sari Gustafsson/Lehtikuva

Ingvar S. Melin död

Den tidigare riksdagsledamoten Ingvar S. Melin är död. Melin hittades död i riksdagshuset i Svenska riksdagsgruppens arbetsrum, rapporterar riksdagsinformationen.

SFP:s generalsekreterare Björn Månsson var en av de sista som såg Ingvar S Melin vid liv. När Månsson lite senare på eftermiddagen nåddes av dödsbudet slog det honom genast att Melin omedvetet hade sökt sig till SFP:s grupprum för att han ville dö hemma. 

– Grupprummet var som ett andra hem för honom. Tidigare riksdagsledamöter har full tillgång till riksdagshuset och Melin brukade ofta komma dit för att träffa bekanta och läsa tidningar. 

Månsson beskriver Melin som en skicklig och ungdomlig politiker som hörde till SFP:s högerfalang, men som aldrig övervägde att hoppa av som rivalen Georg C. Ehrnrooth.

Månsson minns hur Melin då han var försvarsminister agerade då han fick beskedet om att patronfabriken i Lappo exploderat och tiotals människor, de flesta familjemödrar, dött. 

– Det han då gjorde var att han ringde och rådfrågade sin far, pensionerade kyrkoherden Selim Melin. Det var ett mänskligt och fint drag hos honom: Trots att han var en slipad politiker som i allmänhet hade svar på alla frågor, visste han att det finns situationer då man måste be om råd och tänka efter, säger Månsson.

Ex-hustrun Lenita Airisto beskriver Melin som en mycket god människa.

– Vi hade så mycket gemensamt och brukade tala med varandra i telefon nästan dagligen. Senast på torsdagen träffades vi, säger hon.

Melin blev 78 år. Han var riksdagsledamot för Svenska folkpartiet under åren 1966 - 1972, 1975 - 1983 och 1987 - 1991.

Dessutom var Melin försvarsminister 1975-1976 samt elektor i presidentvalet 1968, 1978, 1982, 1988.