Arkivfoto: Lasse Lehtinen

Större algrisk än vanligt i Finska viken

Miljöcentralens första algprognoser presenterades på torsdagen. Situationen ser besvärligast ut i Finska viken.

Risken för cyanobakterier eller så kallade blågröna alger är stor i de mellersta och västra delarna av Finska viken denna sommar, spår Finlands miljöcentral.

Risken för algblomning är större än i fjol eftersom det finns mycket fosfor i vattnet.

Miljöcentralen informerar om algläget vid en presskonferens i Helsingfors på torsdagen.

I de östliga delarna av Finska viken är riskerna också betydliga. Miljöcentralen förutspår att risken för alger är betydlig i södra delen av Skärgårdshavet och i nordöstra delen av Östersjöns huvudbassäng.

I Skärgårdshavets mellersta och norra delar och i Bottenhavets sydöstra delar är risken måttlig. Samma gäller även för norra Östersjön. Det förväntas inga algblomningar i Bottniska viken. Prognosen gäller inte för Rigabukten eller södra Östersjön.


Svårt förutspå

Det är också svårt att förutspå hur algläget kommer att se ut på kusterna och ute i skärgården. Läget kan variera lokalt. Mycket beror på hur vindarna för med sig algflottarna till stränderna. Risken för blomning är stor enligt centralen, men inte alls lika stor som i början av 2000-talet då algblomningen var som värst.

I västra och mellersta delen av Finska viken kan blågrönalger förekomma i betydligt större mängd än ifjol. Det här beror på de höga fosforhalterna i havet. Fosforn gynnar algernas tillväxt.

–Fosforhalterna är på en helt annan nivå än för till exempel tio år sedan, säger Heikki Pitkänen, enhetschef för miljöcentralens havscentrum.
I vinter har halterna varit ovanligt höga.

–Det här beror mycket på det att det har lagrats fosfor i bottnen av haven och under vintern har fosforn blandats i vattenmassorna.
De högsta fosforhalterna har mätts i Finska viken, medan det i Bottenhavet förekommer låga halter.

Vädret påverkar

Allra mest kommer sommarens väder att påverka blomningen av blågrönalger. Om värmeböljan fortsätter kan blomningen sätta i gång redan i början av juli. Om vädret blir mildare börjar blomningen sannolikt senare, i mitten av juli.

Ifall sommaren blir kylig och blåsig blandas blåalgerna i vattenmassan och det uppstår inte lika mycket synliga algflottar på ytan.

Harri Kankaanpää, specialforskare vid miljöcentralens havscentrum säger att det är mycket möjligt att vi ännu får uppleva somrar utan blågrönalger.

–Fosforhalterna måste bli lägre. I början av 90-talet hade vi inte stora problem med blågrönalger eftersom fosfornivån inte var så hög som nu.
Miljöcentralen ger översikter av algläget i Östersjön varje vecka från och med midsommaren.