Foto: Kristoffer Åberg

Mycket byråkrati för krogen

Restaurangbranschen upplever att en alltför sträng myndighetsövervakning bromsar verksamheten och missar de egentliga problemen.

– När man har gjort det här i 20 år så börjar man bli van vid att det alltid är någonting som ska fyllas i, säger Sami Tuominen som är restaurangchef på krogen Black Door på Stora Robertsgatan.

Tuominen har jobbat inom restaurangbranschen på många olika håll i Finland och konstaterat att det alltid är samma sak. Ska man grunda och driva någon form av restaurang- eller krogverksamhet är det massvis med regleringar och bestämmelser som måste uppfyllas. Han tycker att det ibland känns som att det för mycket regler.

– Ta nu till exempel det att vi inte får ha uteserveringen öppen efter klockan 22. Samtidigt måste folk ändå stå ute och röka, så man kan inte motivera det med att ljudnivån blir för hög, säger Tuominen.

Det blir besvärligt också för kunden som måste flytta inomhus.

– I Centraleuropa har de uteserve- ringen öppen långt in på natten. Speciellt turister kan ha svårt att förstå då jag kommer och säger att de inte längre får sitta ute.

Men det är också en hel del andra bestämmelser som en krögare måste följa, bland annat finns det ett helt knippe regleringar kopplat till utskänkningstillstånden. Rese- och restaurangbranschens näringslivs- och arbetsmarknadsorganisation Mara anser att direktiven hindrar branschens utveckling och att de är missriktade.

– Det är ett kulturproblem. Beslutsfattarna tycker att de gjort något då de reglerar alkoholförsäljningen, samtidigt godkänner vi att unga dricker i stadens parker, säger Veli-Matti Aittoniemi, vice verkställande direktör vid Mara.

Enligt Aittoniemi stöder den nuvarande alkoholpolitiken inhämtning av sprit från utlandet och drickande på gatorna och i hemmet.

– Det är lätt att reglera restaurangbranschen men det är det som ligger utanför regleringen som är problemet.

Aittoniemi ser problem dels i drickandet som sker utanför restaurangen, men dels också i helt olovlig försäljning. Om en restaurang eller liknande verksamhet inte ansöker om utskänkningstillstånd står den helt fri från övervakning.

– Inte finns det någon annan som då övervakar, det är helt vilt och fritt, säger Aittoniemi.

Det här är dock en sanning med modifikation.

– I sådana fall är det en polisfråga. Om man misstänker att det inte finns utskänkningstillstånd bör man anmäla det, säger direktör Esa Ellala vid regionsförvaltningsverket i Södra Finland som är den myndighet som beviljar utskänkningstillstånd.

Enligt Ellala har tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) gjort upp klara direktiv för vad som krävs för att få utskänkningstillstånd.

– Man kan sen vara av olika åsikt om huruvida direktiven är för stränga, men det här är de som gäller, säger Ellala.
Inte bara superi

Restaurangchef Sami Tuominen tycker att man borde lita mera på företagaren och inte kräva att man fyller i ett papper för varje liten sak.

– Det är bra om man noggrant kollar bakgrunden hos dem som ansöker om tillstånd för att undvika brottslig verksamhet och grå ekonomi, men det är dumt att stirra för mycket på småsaker hos dem som redan håller på.

Enligt Tuominen skulle det också vara behändigt om det bara skulle finnas en myndighet som övervakade. I dagsläget behövs olika tillstånd från många olika håll, det blir för mycket byråkrati. Han tycker att det skulle vara bra om man kom från bilden av krogar som ett ställe dit man går bara för att dra huvudet fullt.

– Nu för tiden är det allt oftare ett ställe dit man går för att umgås i bra sällskap och inte för att bli full. Människor kan nog bete sig, säger Tuominen och tillägger att restaurangen är en helt annan plats än parken eller stranden.

– Den är övervakad.