Stefan Wallin och Ulla-Maj Wideroos. Foto: Lehtikuva

SFP tror inte på Sannfinländarna i regeringen

Wideroos: "Jyrki Katainen säljer inte Finlands Europapolitik för att få bli statsminister."

Svenska riksdagsgruppen beslutade på tisdagsförmiddagen att bevilja Jyrki Katainen (Saml) förnyat förtroende för att fortsätta regeringssonderingen. Alla riksdagsgrupper omfattade beslutet på eftermiddagen. Då blev det också klart att Katainen, åtminstone i princip, kan välja och vraka mellan precis vilka alternativ som helst för att få till en regeringsbas. Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos tror inte det är särskilt sannolikt att Katainen väljer en bas där Sannfinländarna ingår.

– Gör han det får vi ta ställning till det på ett nytt gruppmöte.

Vilka specifika utmaningar ser du om Sannfinländarna sitter i regeringen?

– Hur många som helst. Europapolitiken, att sitta i ett EU-ministerutskott varje vecka och ge förtroende åt ministrarna att åka till Bryssel och förhandla. Vad är det som säger att det skulle kunna vara en hållbar bas för en regering? Jag förstår inte vad som har ändrat sedan de senast sade nej

Om Katainen prutar på sin Europapolitik?

– Nu är ju allt möjligt, naturligtvis, men inte kan Finland bli någon halv öststat som ställer sig utanför hela Europapolitiken. Det är också vår hälsning till Katainen att vi är ett medlemsland i EU och vi vill vara ett europeiskt land.

Tror du Katainen får ihop en regering utan Sannfinländarna?

– Det tror jag faktiskt.

Hur skulle den se ut?

– Jag vet inte men jag har förtroende för Katainen.