Därför klarar sig Sverige bättre än Finland

Starkare självkänsla, större invandring och smartare skattesystem. Det är orsaker till att Sverige klarar sig ekonomiskt bättre än Finland, enligt en färsk rapport.

Sveriges ekonomi växer snabbare än Finlands. Arbetslösheten är lägre, liksom statsskulden. Exporten drar och svenska varumärken är kända och eftertraktade över hela världen.

Vad som är hemligheten bakom den svenska ekonomins framgång försöker en handfull skribenter ge svar på i en rapport från näringslivets delegation EVA, som utkommer i dag.

En förklaring som flera av skribenterna återkommer till är svenskarnas klart starkare självkänsla och livsglädje, som i sin tur är ett resultat av landets stormaktsförflutna och långa period av fred. Det har gjort svenskarna vanare med internationella kontakter, något som är livsviktigt i dagens globala värld. Den långa perioden av fred har också bidragit till att svenskarna hunnit bygga upp en större förmögenhet.

Minister Juha Markkanen på Finlands ambassad i Stockholm, skriver att Sveriges framgång inte beror på tur, utan på att landet fattat de rätta besluten under en rad av år. Rapporten lyfter bland annat fram den borgerliga alliansens skattesänkningar som gjort det mera lönsamt att jobba, och fått tidigare "skatteflyktingar" att återvända till Sverige. Enligt Markkanen är skattesänkningarna en orsak till att Sverige snabbare tagit sig upp ur lågkonjunkturen än Finland.

Rapporten lyfter också fram invandringen som en orsak till att den svenska ekonomin blomstrar.

– Sverige har välkomnat alla att jobba och bo i landet, bland dem hundratusentals finländare som varit med och byggt upp landets välfärd. Hela 80 000 svenska företag har grundats av folk med utländsk härkomst. I Sverige har man förstått att ett exportberoende, litet och perifert land kan klara sig bara om det är öppet, skriver Markkanen.

Han lyfter vidare fram den svenska debattkulturen, där allas åsikt är viktig och ingen fråga för dum, som ett framgångsrecept.

– De finländare som gör sig lustiga över svenskarnas debattkultur kan komma ihåg att man nästan överallt i världen förundrar sig över finländarnas brist på kommunikation.

Jan Vapaavuori, avgående nordisk samarbetsminister, avundas svenskarnas proffsigare politiska system som tack vare listval hindrar att kandidater väljs in enbart på grund av kändisskap. Den klara blockpolitiken är också tydligare för väljarna, de vet vilken regering de får beroende på hur de röstar.

– I Finland är alla partier redo att bilda regering med vem som helst, karikerar han.

Vapaavuori påpekar att en positiv attityd, hänsyn, tolerans, omtänksamhet och jämlikhet är egenskaper som står högre i kurs i Sverige än hos oss.

Svenskarna lider inte av mindervärdeskomplex som finländarna.

– Svenskarna lider inte av mindervärdeskomplex som finländarna. De förhåller sig mer positivt till oss än vi till dem, trots att fler finländare sitter i svenska fängelser än tvärtom, skriver Vapaavuori.

Konecranes styrelseordförande Stig Gustavson ser en förklaring till svenskarnas framgång i att landets näringsliv har ett större antal företagsägare med ansikten, medan ägandet i Finland i högre grad är i händerna på ansiktslösa institutioner som pensionsförsäkringsbolag. Ägare med ansikten ger den ekonomiska debatten liv, uppmuntrar till företagsamhet och ger nya företag kapitaltillskott.

Annat som i Sverige sporrar folk till ekonomiskt tänkande är enligt Gustavson det bättre arvs- och gåvoskattssystemet samt att folk själva kan påverka var ens framtida pensionsmedel ska förvaltas.

Fackboksförfattaren Marko Erola söker förklaringen till framgången hos svenska kläd- och andra varumärken. På basen av antalet patentansökningar i relation till folkmängden är Finland ett mera innovativt land. Men lovande innovationer hamnar ofta i utländska händer, ofta saknas kunskap om hur den här sista biten ska skötas, påpekar han.

– I Finland gör man innovationer, i Sverige skapar man varumärken. Vi är för mycket Einstein och för lite Marilyn, skriver Erola och citerar varumärkesforskaren Kirsti Lindberg-Repo.

>> Rapporten "Heja Sverige!" (på finska) kan laddas ner på EVA:s webbplats.

>> Läs mer i onsdagens Hufvudstadsbladet