En bild av Ratko Mladic publicerad i den serbiska dagstidningen Politika.Foto: AFP / Lehtikuva

Mladic snart inför rätta

Ratko Mladic sitter bakom lås och bom i Haag. På fredag ställs han inför sina domare och får då förklara sig skyldig eller inte skyldig till en lång rad anklagelser om krigsbrott i Bosnien.

Efter 16 år på flykt har den bosnienserbiske förre överbefälhavaren Ratko Mladic nu överlämnats till Haag och krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY). Chefsåklagare Serge Brammertz var påtagligt nöjd när han presenterade åtalspunkterna, men också allvarstyngd.

– Jag har hört många säga att gripandet av Mladic innebär att vi kan avsluta ett hemskt kapitel i historien, men processen har bara börjat, sade Brammertz.

Färre åtalspunkter

Han har kortat ner åtalslistan något jämfört med tidigare, men den är ändå lång nog för att omfatta de mest allvarliga av krigsförbrytelser. Mladic anklagas bland annat för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica 1995 och belägringen av Sarajevo 1992–95 som krävde 10 000 liv.

– Han var en av de mäktigaste personerna i Bosnien och han personifierar krigets brutalitet, sade Brammertz.

Åtalslistan mot Mladic har anpassats till den pågående processen mot bosnienserbernas ledare Radovan Karadzic. För att vinna tid skulle deras processer teoretiskt sett kunna samköras.

– Det vore logiskt att se dem tillsammans i rätten. Den ene är den politiske arkitekten bakom vad som hände, den andre är den högste militären, sade Brammertz.

I rätten på fredag

Mladic får nu hjälp att organisera sitt försvar, om han inte vill försvara sig själv. Han måste också fundera på om han ska förklara sig skyldig eller inte när anklagelserna läses upp på fredag.

Det finns en oro för att han ska vara för sjuk att klara en kanske flera år lång rättegång, men hittills har inga läkarundersökningar visat att han inte är frisk nog.

John Hocking, som är ICTY:s administrative chef, tog emot Mladic på flygplatsen i Rotterdam på tisdagskvällen och visade honom tillrätta i fängelset.

– Han var extremt samarbetsvillig och vi hade inga problem att förstå varandra, sade Hocking, som försäkrade att Mladic kommer att få all den medicinska vård som kan bli nödvändig.