Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Obligatorisk medling ger färre skilsmässogräl

Rättstvisterna kring vårdnaden om barnen blir färre med hjälp av obligatorisk skilsmässomedling. I Australien minskade rättsfallen med hälften då medlingen blev obligatorisk.

Dessutom ger den myndigheterna möjlighet att ingripa i ett tidigare skede i allvarliga problem, som våld och utnyttjande i familjen.

Separerande föräldrar har kunnat få medlingshjälp sedan 80-talet i Australien, men de goda resultaten blev tydliga först efter att medlingen blev obligatorisk.

Nu klarar 95 procent av föräldrarna av att komma överens om vårdnaden utan att gå till rätten. Staten betalar för medlingen, som är gratis för klienterna.

Föräldrarna berättar att medlingen gjort dem mer medvetna om barnens behov. Dessutom har de lärt sig att bli mer flexibla, och låter barnen tillbringa mer tid med den andra föräldern.
Också i Finland tillämpas olika medlingsmetoder, men hjälpen är frivillig.

Fakta: Så fungerar medlingen i Finland

– Ansvaret för medlingen i familjeärenden ligger hos kommunerna.
– Finlands forum för medling utvecklar nya medlingsmöjligheter i ett flerårigt projekt som finansieras av Penningautomatföreningen.
– Innan vårdnadstvister förs till rätten kan föräldrarna få medlingshjälp av familjerådgivningen, socialförvaltningen, olika enheter med ansvar för familjeärenden eller församlingen.