Mellan 10 000 och 15 000 människor demonstrerade mot gripandet av Mladic i Belgrad på söndagen. TOPSHOTS / LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Mladics advokat överklagar utlämning

Den krigsbrottsmisstänkte Ratko Mladics advokat har överklagat beslutet att utlämna den forne bosnienserbiske generalen till FN:s krigsförbrytardomstol i Haag.

– Jag lade överklagandet i en brevlåda i Belgrad för en kvart sedan, sade advokaten Milos Saljic på måndagskvällen.

Han sade att den serbiska krigsförbytardomstolen troligen kommer att behandla överklagandet på tisdag.

– Det kommer inte fram förrän i morgon, sade Saljic.

Domarna beslutade i fredags att den 69-årige Mladic är tillräckligt frisk för att utlämnas till Internationella krigsförbytardomstolen för det forna Jugoslavien (ICTY). Försvaret hade tre dagar på sig att överklaga.
När överklagandet når domstolen kan den behandla det omedelbart eller inom tre dagar.

Besväret kommer knappast att gå igenom. Mladic åtalas för folkmord under belägringen av Sarajevo och för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica under det bosniska kriget 1992–95. Han greps i torsdags i en by, cirka 100 kilometer nordost om Belgrad efter att ha hållit sig undan rättvisan i 16 år.

Hans advokat och familj hävdar att han är för sjuk för att flyttas till Haag. Hans advokat sade på måndagen att Mladic kanske inte kommer att leva tillräckligt länge för att kunna ställas inför rätta.

Mellan 10 000 och 15 000 människor demonstrerade mot gripandet av Mladic i Belgrad på söndagen. Det var inte särskilt många i jämförelse med en demonstration mot regeringens sparåtgärder som samlade 70 000 människor i februari.