Foto: EPA/Koca Suljemanovic

Serber protesterar mot gripandet av Mladic

 

Tusentals serbiska nationalister samlades i Belgrad och Bosnien på söndagen för att demonstrera mot gripandet av den forne bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic.

Anhängare till det ultranationalistiska Serbiska radikala partiet och andra liknande organisationer anlände i busslaster från olika håll av landet för en kvällsdemonstration i den serbiska huvudstaden.

–Vi är här för att visa de här förrädarna hur sanna serber försvarar en serbisk hjälte, sade Jovica Pesic, 22, som anlände till Belgfrad från staden Uzice.
Mladic misstänks för folkmord under belägringen av Sarajevo och massakern av 8000 muslimer i Srebrenica under det bosniska kriget 1992–95. Han greps i torsdags i en by, 100 kilometer nordost om Belgrad efter att ha hållit sig undan rättvisan i 16 år.

Mladics son Darko Mladic sade på söndagen att den forne generalen har förnekat att han skulle vara skyldig till massakern i Srebrenica.

Detta har hänt:

  • Den forne bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic åtalades i juli 1995 av ICTY, FN:s domstol som utreder brott under krigen i forna Jugoslavien. Fler delar tillkom senare.
  • Åtalspunkterna är folkmord, medverkan i folkmord, förföljelse, utrotning, mord, deportation, inhumana handlingar, terror mot civila, grym behandling, angrepp på civila och gisslantagande.
  • Bakom punkterna döljer sig en lång rad anklagelser om övergrepp som etnisk rensning, tvångsförflyttningar, tortyr, sexuella övergrepp, tvångsarbete, militära angrepp mot civila med bland annat artillerield. Han filmades då han dirigerade förberedelserna för massakern på 8000 muslimer i Srebrenica.
  • Mladic greps på sin kusins gård i den lilla byn Lazarevo, 80 kilometer norr om Belgrad, i torsdags.