Miljöaktion mot oljerigg i Arktis

Oljebolag intresserar sig för nya möjligheter att utvinna olja i Arktis. Men ett utsläpp vore mycket svårt att sanera. Nu har miljöaktivister fäst sig i en kapsel under en oljerigg. – Vi har mat för tio dagar.

Det är norskägda oljeplattformen Leiv Eiriksson–hyrd av skotska oljeexploatören Cairn Energy–som fått oönskad påhälsning.

Miljöorganisationen Greenpeace har förföljt riggen sedan den lämnade Turkiet för en månad sedan. Greenpeacefartyget Esperanza har i sin tur förföljts av danska marinfartyg.
I Baffinbukten mellan Grönland och Kanada tog sig aktivisterna fram till oljeriggen i små gummibåtar.
–De har klättrat upp och fäst en överlevnadskapsel bredvid själva borren så att det inte går att borra med riggen. Och där sitter de nu och har kommunikationsutrustning och förnödenheter för att stanna ett bra tag, säger Therese Jacobson på svenska Greenpeace till TT.

Stora fyndigheter

Aktivisterna har inte mötts av något motstånd under aktionen, säger Jacobson.
En femtedel av de utvinningsbara kolvätereserverna i världen finns i Arktis, enligt mätningar från USA:s geologiska institut. Risken för oljeutsläpp har nämnts som ett av de största skälen till att inte borra i de kalla vattnen eftersom det skulle vara nära på omöjligt att sanera.

Sju stora oljebolag har formellt tillstånd att leta naturfyndigheter utanför Grönland, men bara Cairn Energy planerar att börja borra i år.
Man tänker borra fyra testkällor till ett djup av en och en halv kilometer. Det är det största djupet som någon hittills försökt att borra i Arktis, skriver brittiska The Guardian.
Borrandet kan bara genomföras under en begränsad tid på sommaren och Greenpeace hoppas på att ställa till oreda i schemat.

Arktiska rådet

Alldeles nyligen riktades världens ögon mot Grönland då Arktiska rådet samlades i huvudstaden Nuuk och Sverige greppade ordförandeklubban.
Rådet, som består av de åtta staterna runt Arktis, är ännu mest ett diskussionsforum, men utrikesminister Carl Bildt hoppas att det ska öka i tyngd och bli den dominerande kontaktytan för Arktisfrågor.
De samlade utrikesministrarna enades om att studera möjliga sätt att undvika framtida oljeutsläpp, men bindande avtal om miljöskydd kommer inte att fattas inom ramen för rådet.

 

Tre  fakta om Arktis

  1. Runt 30 procent av världens gasresurser och över 10 procent av oljan tros finnas i Arktis och intresset är stort.
  2. Danmark planerar att göra anspråk på Nordpolen. När Danmark, Ryssland eller andra arktiska länder ställer krav på Nordpolen handlar det om havsbottenområdet under den geografiska polen. Inget land har suveränitet över själva Nordpolen.
  3. Sverige, liksom andra medlemmar i Arktiska rådet, vill att aktiviteter i Arktis ska ske i enlighet med FN:s havsrättskonvention från 1982. USA har inte ratificerat FN-konventionen, på grund av motstånd i kongressen.FNB