I opposition. På valkvällen blev det klart för partiledaren Mari Kiviniemi att Centern nu är mindre än någonsin. Foto: Dan Andersson

Centern riskerar bli småparti

Nu väntar fyra år i opposition i skuggan av Sannfinländarna. Centern måste hitta sina rötter för att inte krympa till ett sexprocentsparti som sina nordiska systrar, säger professor Jan Sundberg.

Centerpartiet i Finland är en rätt unik företeelse. Det gamla bondepartiet har behållit ett väljarstöd på över 20 procent under nästan 100 år trots att jordbrukssamhället förvandlats till ett industri- och servicesamhälle.
Systerpartierna i Norge och Sverige har båda ett väljarstöd på drygt sex procent. I resten av Europa, Estland är undantaget, finns inga stora centerpartier.
I valet i april fick Centern 15,7 procent av rösterna. Mindre än någonsin sedan 1917. Nu är partiet inte ens störst i oppositionen. Sannfinländarna, som vann valet på bland annat Centerns bekostnad, är det största oppositionspartiet och får huvudrollen på riksdagens frågetimmar.
Är det början till slutet? Inte nödvändigtvis, säger professor Jan Sundberg som bland annat skrivit en bok om partierna och partisystemet i Finland.
– Klart det finns en risk. Partiet krymper säkert om det vill vara en blek kopia av Samlingspartiet. Men jag tror de slickar sina sår och tänker om.


Inte ”hela Finland”


För att få tillbaka väljarna måste Centern, enligt Sundberg, tillbaka till sina rötter.
– Jobba för landsbygden och de perifera städerna och ge dem framtidstro. Ett sådant parti har en nisch i glesbebyggda Finland där fabrik efter fabrik läggs ner.
Även om ”hela Finland” varit ett av partiledaren Mari Kiviniemis favorituttryck tycker Sundberg att Centern lämnat den nischen.
– Centern måste visa att det finns andra utvägar än de stora statliga enheterna och kommunerna som Samlingspartiet och SDP förespråkar. I de här frågorna kan partiet föra en verklig oppositionspolitik. De kan åtminstone ta tillbaka vad de förlorade i valet om de är proaktiva. Sannfinländarnas valseger var en väckarklocka.
Centern har en lång politisk erfarenhet, stark organisation och kunniga politiker som kan se till att de inte hamnar i Sannfinländarnas skugga i riksdagen, tror Sundberg.
Förra Centerordföranden Anneli Jäätteenmäki säger att läget blir svårare för Centern när Sannfinländarna är i opposition.
– Vi måste koncentrera oss på vår egen politik och inte titta på vad andra gör. Vi har en möjlighet att bli större men det kräver tid och hårt arbete, och jag vet inte om fyra år räcker.
Hon säger att partiet nu måste lyssna till anhängarna och få tillbaka deras förtroende.
– Partiet har lyssnat för mycket på EK (Finlands näringsliv).


”Lever inte länge på kritik”


För att växa måste Centern ta hänsyn till hela landet och motarbeta de växande sociala skillnaderna.
– Socialdemokraterna står för nära fackföreningsrörelsen för att kunna göra politik som gynnar de arbetslösa. Samlingspartiet jobbar för företagen och de rika.
I onsdags visade en opinionsmätning att Sannfinländarnas väljarstöd ökat från 19 till 22 procent medan Centerns var 14,4. Men författaren och politiska kommentatorn Risto Uimonen tror inte Sannfinländarnas väljare har tillräckligt med tålamod för fyra år i opposition.
– Om ett halvt år är besluten om EU-stödpolitiken fattade. Sannfinländarna kan inte leva länge på den kritiken. Man får inte mycket understöd med att skälla i oppositionen. Soini såg själv till att den förändring i politiken partiets väljare ville ha inte blir av.
Uimonen tror väljarstödet sjunker, men inte lika långt ner som före valet.
– Allt beror på regeringens politik. Om inte regeringen gör något åt de ökande inkomstskillnaderna, vårdköerna och åldringsvården gynnar det Sannfinländarna. Jag vet inte om de stärker sitt väljarstöd men åtminstone förblir de starka.
Uimonen tror inte på en nedgång för Centern.
– Det sade man redan då jag studerade i början av 1970-talet. Men det hände inte. Det är nog en vågrörelse.