Colourbox

Louko får böter - Kokkonen går fri

Motstridig dom, säger fullmäktigeledamot Kurt Byman som fört en kamp för att båda de högt uppsatta tjänstemännen i Esbo ska dömas för mutförseelser och tjänstebrott.

Esbo tingsrätt  dömde Olavi Louko, teknisk direktör i Esbo, till böter på 5 000 euro för mutresor. Åtalet mot före detta stadsdirektören Marketta Kokkonen lades ner.

– Det här är första gången en så hög tjänsteman i Esbo döms för mutbrott. Jag är förstås nöjd att Louko blev dömd men har svårt att förstå att Kokkonen frias för hon hade ju godkänt resorna och själv deltagit i sådana resor, säger Kurt Byman (Sannf/obunden) som är andra vice ordförande i Esbo stadsfullmäktige.

– Det här drar upp nya riktlinjer för plikten att övervaka. Alla småtjänstemän kan hädanefter fungera som de vill utan någon tanke på övervakning.

Åtal om tjänstebrott ogillades

Olavi Louko stod åtalad för mutförseelse och tjänstebrott i samband med inrikes och utrikes resor, där bland annat byggnadsföretag stod för traktering och omkostnader, åren 2004–2008.

Enligt åklagarna var flera av bolagen i förhandlingar med Esbo stad.

Tingsrätten ogillade åtalet om tjänstebrott men ansåg att Louko försvagat tjänstemännens opartiskhet genom att ta emot resorna.

Den pensionerade stadsdirektören Marketta Kokkonen åtalades i samma härva för brott mot tjänsteplikten av oaktsamhet. Hon var Loukos chef.

Esbo skärper reglerna

Enligt stadsdirektör Jukka Mäkelä ska stadsstyrelsen diskutera skärpta regler för arbetsresor på måndag.

Domen påverkar inte Olavi Loukos tjänst. Han får fortsätta tills vidare, liksom han gjort under hela rättsprocessen.

Kurt Byman hoppas att också fullmäktige ska diskutera om Olavi Louko kan fortsätta i sin tjänst när både polis, åklagare och domstol anser honom skyldig.

– Louko och Kokkonen borde ha förstått att dra sig tillbaka redan då de blev åtalade.

Om Olavi Louko väljer att överklaga domen kan det ta upp till ett år innan en slutgiltig dom ges i fallet.