SLUTAR. Nu ska jag bara göra roliga saker, säger Hannu Olkinuora. Foto: Dan Andersson

Hbl söker en ny tidningsmakare

Jakten på en efterträdare till Hannu Olkinuora är i full gång. Vi behöver en god ledare, säger Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh om Hufvudstadsbladets nästa chefredaktör.

– Vi hade gärna sett att Hannu Olkinuora hade fortsatt, han har gjort ett bra jobb, säger Kaj-Gustaf Bergh.

Hufvudstadsbladets chefredaktör har ändå valt att inte utnyttja den option på förlängning i två år som hans arbetsavtal gett honom möjlighet till, utan han slutar den sista augusti.

Enligt Bergh har styrelsen för KSF Media sett sig om efter en efterträdare till Olkinuora i en dryg månad. Det som behövs är en person med god förmåga att göra tidning, för papperstidningen är trots alla digitala medier fortfarande väldigt viktig.

– Vi har digitalt kunnande i organisationen, säger han.

Konstsamfundets vd betecknar rekryteringen av ny chefredaktör som utmanande, men han tror inte att det blir så svårt att hitta en lämplig person. För den som är intresserad av att göra tidning i Svenskfinland är det en tilltalande post.

– Jag är säker på att det finns kompetens, sedan är det en annan fråga om styrelsen är tillräckligt skicklig för att hitta rätt person, säger Bergh.

Den person som väljs ska kunna leda personalen och medverka till att alla tillsammans åstadkommer en bra produkt. Enligt Bergh ska han eller hon vara en ledare och ha god förmåga att samarbeta både inom den egna organisationen och inom koncernen.

En annan som funderat mycket på hurdan chefredaktör Hbl behöver är Heidi Avellan, politisk chefredaktör  på Sydsvenskan i Malmö och styrelsemedlem i KSF Media.

– Hannu Olkinuoras tid har präglats av ekonomin. Han har jobbat hårt också med organisationen och lagt grunden för nästa fas. Men det är viktigt att inte fastna i pengafållan. Nu borde vi ha råd och tid för det publicistiska och för att positionera Hbl i samhällsdebatten.

Hur då?

– Hufvudstadsbladet ska vara drivande både i frågor som rör det svenska språket och allmänna liberala frågor. I mina ögon är de likvärdiga. Jag kan inte se vem som kan axla rollen som en liberal röst i Finland om inte Hbl gör det.

Är du själv intresserad av jobbet?

– Jag är inte tillfrågad, och har inte tänkt mig själv i den rollen.

Ett av de mest självskrivna namn som nämns i spekulationerna om en efterträdare är biträdande chefredaktör Marit af Björkesten.

– Jag har för tillfället världens bästa jobb och föredrar att stanna kvar i min nuvarande tjänst. Chefredaktörens arbete ger inte mycket rum för opinionsbildning och jag är inte beredd att ge avkall på skrivandet efter en så kort tid, säger hon.

Marit af Björkesten har jobbat som biträdande chefredaktör och chef för ledarredaktion vid Hbl i ett och ett halvt år.

Inom KSF Media finns även andra goda namn. Camilla Berggren är chefredaktör på Borgåbladet/Östra Nyland.

– Jag tycker att det är tråkigt att Hannu Olkinuora inte fortsätter som chefredaktör. Olkinuora har tillfört mycket med sitt stora kunnande. Det har också varit fräscht med en chefredaktör som inte själv är finlandssvensk, kommenterar hon. 

Kan du tänka dig jobbet som chefredaktör för Hbl?

– Det är omöjligt att kommentera framtiden just nu.

Också Tommy Westerlund, chefredaktör på Västra Nyland, nämns.

– Det är inte bara Hbl som går miste om en bra chefredaktör, det är hela KSF Media. Olkinuora har varit en ypperlig kollega, jag skulle gärna ha sett han att han fortsatt.

Westerlund vill inte heller kommentera vem som kunde efterträda Olkinuora.

– Jag fick själv veta om beskedet alldeles nyss och har inte tänkt på det desto mer.

Utanför huset finns till exempel tidigare Hbl-chefen och numera vd:n för Söderströms Barbro Teir, Finnairs före detta kommunikationsdirektör Christer Haglund, EU-parlamentarikern, tidningen Pappers tidigare ägare Carl Haglund, FNB:s vd Mika Pettersson och chefredaktören för Dagens Industri Peter Fellman.