Foto: Lehtikuva

Arhinmäki inte oroad över avhopp

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki tonar ner sin partikamrat Markus Mustajärvis beslut att inte delta i regeringsförhandlingarna.

– Det var inte en personlig utmarsch utan han frågade mig på måndag om det är möjligt att bli utbytt eftersom förhandlingarna står i konflikt med hans sätt att se på saker. Därför valde vi en annan person i stället, säger Arhinmäki.

Arhinmäki säger att han inte ser några som helst problem med att Mustajärvi fortsätter i gruppen eftersom Vänsteeförbundet inte har fattat beslut om att gå med i regeringen.

– Det gör vi först när vi vet hur det har gått med våra knäckfrågor.

Han är inte speciellt oroad av att Vänsterförbundets riksdagsgrupp verkar vara mer och mer kritisk till regeringsförhandlingarna för var dag som går.

– Jag är just på väg på gruppmöte och alla där verkar nöjda med läget just nu.

Kan ni garantera Katainen att Vänsterförbundets led håller?

– Innan vi besluter om regeringsmedverkan så vill vi se hurdant programmet blir. Vi ställer fortfarande hårda krav, säger Arhinmäki innan han avlägsnar sig uppför trappan i Ständerhuset.

Regeringsbildaren Jyrki Katainen (Saml) säger att avhoppet är Vänsterförbundets interna problem och att det knappast påverkar förhandlingarna.