Fjällstugan som ruvar på hemligheter

Pältsastugorna, på den svenska sidan nära Treriksröset, är bekanta för otaliga fjällvandrare som i dem sökt värme, skydd och vila. Stugorna får nu storpolitisk aktualitet när det visar sig att det var just här som Finlands och Sveriges statsministrar och försvarsledningar under kalla kriget träffades för att informellt diskutera hur länderna skulle klara ett eventuellt sovjetiskt anfall.

Gårdagens Hbl redogör för den svenska journalisten Mikael Holmströms bokavslöjande om hur Sverige i hemlighet hade reserverat Drakenplan för Finland som utbildade fler stridspiloter än landet formellt behövde.
Det var bland annat i den modernare av de två ödemarksstugorna som de två ländernas generaler dryftade det topphemliga militära samarbetet.

Nazimotstånd
Den äldre stugan har ett minst lika dramatiskt förflutet från den nazityska ockupationen av Norge. Den fungerade som en av de viktigaste hemliga baserna för den norska motståndsrörelsen.

Motståndsmännen som höll till här var beväpnade och hade som uppgift att utföra sabotage och spionera på den tyska ockupationsmakten.

Den svenska radiojournalisten Kjell Ågren som har forskat i motståndsrörelsens verksamhet kring den 66:e breddgraden har skrivit om hur de såkallade ”Sepal”-baserna stöddes av amerikanska CIA:s föregångare OSS (Office of Strategic Services).

Ågren intervjuade i ett av sina radioreportage den norska ripjägaren Nils Rongli som tillhörde grupp ”Måns” som gömde sig just i Pältsastugan.

Motståndsrörelsen värvade honom på grund av hans lokalkännedom, han var född bara några kilometer från den svenska gränsen.

Hemlig tunnel
Pältsastugan var försedd med spionutrustning, bland annat en kortvågssändare med vars hjälp motståndsmännen skickade viktiga upplysningar till det brittiska bombflyget om tyska mål och väderleksförhållandena i området.

I ett av stugans sovrum fanns en källarlucka som ledde till en underjordisk gång som utmynnade i en ravin 30–40 meter söder om stugan. Där skulle männen, ibland upp till sexton stycken, gömma sig tillsammans med radioutrustningen och medhavda schäferhundar.

Vid ett tillfälle råkade gruppen ut för en nära-ögat-situation när en grupp på sju tyska soldater i dåligt väder kom in på svenskt område och närmade sig stugan. Norrmännen blev förvarnade och ställde sig i bakhåll och lyckades tillfångata gruppen. Norrmännen låtsades vara en svensk gränspostering.

Tyskarna fördes till de riktiga svenska gränsvakterna som bokstavligen togs på sängen. De låg och snarkade när norrmännen knackade på med sina krigsfångar.

Stefan Lundberg

stefan.lundberg@hbl.fi