Folket åter ute på Tahrir-torget

De hundratals missnöjda poliser som protesterade samlade i sin tur tusentals åskådare och trafiken som under helgen börjat röra på sig igen drabbades än en gång av störningar. På fredag väntar nya protester, hävdar företrädare för demonstranterna.

Ahmed Maher, en av grundarna till och ledarfigurerna i den unga 6 april-rörelsen, säger via telefon till TT att de på söndagskvällen träffat de ledande militärerna – De väpnade styrkornas högsta råd – för förhandlingar.

Oppositionen sade till generalerna att protester fortsätter tills deras krav om medbestämmande och ett aktivt arbete för snabba och fria val blir bemötta.

– Vi sade att vi är redo att ge oss av hem – om våra krav möts. På fredag ger vi oss ut på gatorna igen för att ställa våra krav.

Armén sade i sin tur att arbetet med en ny regering är påbörjat och att förhandlingarna kommer att fortsätta. Representater för de väpkande styrkorna har uppgett att val kan komma att hållas om ett halvår, något Maher säger är rimligt.

– De har sagt om sex månader och vi har sagt att det är okej, det är en bra tidsram, säger han.

Tidigare i dag upplöste armén och militärpolisen tillfälligt de sista små grupperna av demonstranter som dröjt kvar på Befrielsetorget i Kairo.

Under både söndagen och måndagen demonstrerade hundratals poliser, både med krav om högre löner och för att visa samhörighet med demonstranterna som fällt Mubarak. Amal Sharaf, medietalesperson för den unga 6 april-rörelsen, säger till TT att förhandlingarna mellan armén och oppositionen fortsätter.

– Vi diskuterar med militären nu, ett antal av oss träffade dem i går med nya krav. De sade att de inte vill styra permanent och ska hjälpa oss att inrätta en civil stat.

"Vi mötte armén... för att förstå hur de såg på läget, och för att föra fram våra åsikter", hette det i ett uttalande från Wael Ghonim, tidigare Googlechef, och bloggaren Amr Salama, på en hemsida.

– Militären sade att de kommer att ge sig på korrupta personer oavsett deras tidigare eller nuvarande positioner, sade Ghonim till brittiska BBC.

Nätaktivisterna uppgav att militärjuntan, som tog över efter att president Mubarak avgått och konstitutionen upphävts, lovat en ny författning om tio dagar, följt av en folkomröstning om den, inom två månader, vilket är helt i linje med demonstranternas krav.

HBL-TT