Turbulens på Vasabladet oroar redaktionen

Lars Rosenblad överraskade de flesta när han strax före årsskiftet meddelade att han slutar som chefredaktör för Vasabladet efter att ha suttit på posten bara drygt ett år. Inte heller Rosenblads företrädare Margareta Björklund trivdes längre än så.

Det är ändå inte nog med att de anställda på Vasabladet fått vänja sig vid att årligen få ny chefredaktör. Organisationsreformerna duggar så tätt att tankarna går till psalm 397, den som inleds med orden "Jag kan icke räkna dem alla".

– Oberoende av vad allt beror på så ser det inte bra ut. Tidningen påverkas och det har läsarna säkert märkt, suckar fackavdelningens ordförande Niklas Nyberg som nu efterlyser arbetsro.

– Vi hoppas få en chefredaktör som stannar längre och målmedvetet jobbar för papperstidningen så att vi kan lyfta den till den nivå den en gång hade.

Nyberg ser papperstidningen som Vasabladets huvudprodukt under en överskådlig framtid.

– Om papperstidningen inte är stark så spelar det inte så stor roll med det andra.

Han tror inte på en modell som förutsätter att chefredaktören är en mångsysslare.

– Han eller hon ska fokusera på den journalistiska produkten, på innehållet i tidningen. Vi har inget emot om det blir en utomstående som kommer hit med nya krafter och tankar.

Ett rykte gör gällande att den temporära lösningen med Lars Hedman som chef för både Österbottens tidning och Vasabladet kunde göras permanent. Det tror inte Nyberg på.

– Det vi har fått veta är att den nuvarande lösningen är väldigt temporär.

Inte heller Dennis Rundt, som suttit på chefredaktörsstolen i två repriser, tror på modellen med en chefredaktör för flera tidningar.

– Jag tror över huvud taget inte på modeller där chefredaktören ska vara och göra allt, söker de en sådan kan de titta i månen. Det grundläggande är att du ska leda det journalistiska jobbet på tidningen. En chefredaktör ska vara chefredaktör och så har det hittills fått vara på Vbl.

Rundt tror ändå att koncernledningen grundligt måste fundera över hur jobbet och ledarskapet organiseras i framtiden.

– Hur ska du leda arbetet så att det publiceras i rätt kanal vid rätt tidpunkt? Borde man skilja åt det elektroniska och papperstidningen? Vi lever i utmanande tider.

Hans Boije, vd för HSS Media, som ger ut Vasabladet och en rad andra österbottniska tidningar, berättar att koncernens styrelse tar sig en första ordentlig funderare på läget efter Rosenblad den 25 januari.

– Vi får fundera på vad för slags person vi ska leta efter. Det är möjligt att arbetsbeskrivningen modifieras.

Varför byter Vasabladet chefredaktör så ofta?
– Vasabladet har bytt chefredaktör många gånger sedan tidningen grundades 1856. Visst var Rosenblads beslut ändå en överraskning, men medievärlden förändras just nu i rasande takt.

Ska nästa chefredaktör sitta längre än ett år?
– Det hoppas jag.

Redaktionen vill förutom arbetsro ha en chefredaktör som koncentrerar sig på innehållet och ser papperstidningen som huvudprodukten. Vad säger du?

– Innehållet är alltid viktigt och papperstidningen är faktiskt huvudprodukten. Arbetsron är förstås viktig men världen förändras och man måste följa med utvecklingen.

HBL-MARIANNE LYDÉN