Rosenblad lämnar Vasabladet

Lars Rosenblad lämnar posten som chefredaktör för Vasabladet med omedelbar verkan. Lars Hedman, ansvarig redaktör för Österbottens Tidning, tar i stället över uppgiften från och med årsskiftet.

Rosenblad lämnar posten för att grunda en kommunikationsbyrå i Vasa tillsammans med frun Anna Jeanne Söderlund och företagaren Peter Appel. Han fortsätter tills vidare som personalchef och budgetansvarig på redaktionen.

– När man har ett eget företag med kundintressen har man så många bindningar att det inte går att fortsätta som ansvarig redaktör, säger Rosenblad.

Det nya företaget köper samtidigt verksamheten av Appels byrå Botnia information, som fortsätter arbeta med sina kunder i Jakobstad. Enligt Rosenblad inleder företaget sin verksamhet under vintern. Då kommer han också att lämna Vasabladet helt.

– Jag och min fru såg den här chansen i höstas. Vi valde att ta den och jobba för oss själva.

Ersättarfrågan behandlas i januari
Enligt HSS Medias vd Hans Boije togs beslutet i samförstånd. Bägge parter insåg att det fanns en intressekonflikt.

– Lars har gjort ett bra jobb. Han har varit här i åtta år på olika positioner. Det är alltid tråkigt att mista en god medarbetare. Samtidigt är Vasabladet 150 år. Ingen har varit med från början och alla slutar vi någon gång, säger Boije.

Lars Hedman kommer tills vidare att hoppa in som ansvarig redaktör för både Vasabladet och Österbottens Tidning. Enligt Boije ska styrelsen sammanträda i januari för att vrida och vända på efterträdarfrågan.

– Hela mediefältet är i kraftig förändring just nu och då är det extra viktigt att man funderar ordentligt på saker och ting.

Enligt Boije är det tills vidare öppet om man kommer att rekrytera in- eller utifrån. Lars Rosenblad har varit ansvarig chefredaktör för Vasabladet sedan 2009.

FNB-JONAS STRÖM