Rösta fram bästa luciafilmen!

På hbl.fi/lucia ligger nu tio korta videofilmer från luciakandidaternas hemmiljöer. I filmerna visar kandidaterna upp sina hem och personer som betyder mycket för dem.

Uppdraget löd: Filma det du vill visa ur din vardag, berätta om dig själv och sjung en sång framför kameran. Sagt och gjort. Hbl utrustade kandidaterna med varsin kameratelefon och snart började klippen ramla in.

Linda Johansson åkte hem till barndomshemmet i skärgårdskommunen Nagu och råkade pricka in en vacker höstdag då havet låg spegelblankt. I hennes video får tittarna också hälsa på katterna Tasso och Snurran.

Djur är ett tema som förenar så gott som alla kandidater. Många har en eller flera hundar, Sandra Nyman presenterar sitt marsvin Tingeling och Anna-Kaisa Tuunainen visar upp sin häst Sunny girl. Eftersom ridning är hennes största hobby bjuder hon in tittarna till stallet där hon vistas mycket.

Sandra Nyman går sista året i Kimito gymnasium och har filmat sin hemmiljö i Dalsbruk, medan Amanda Vuorinen tar med tittarna till Minervaskolan i Helsingfors där hon jobbar på eftis.

– Jag tycker att Amanda är ganska snäll, säger ett av barnen i filmen.

Sarah Nedergård som är uppväxt på de österbottniska slätterna låter kameran svepa över Söderfjärden. Hon berättar att hon gillar rosa prylar och Disney-figurer medan Stephanie Jörgensen avslöjar att hon älskar skor. Sambon Fabian har blivit utvisad från skohyllan.

Stolta pojkvänner är ett återkommande inslag i många av filmerna. Även bilar, instrument och lillebröder finns det gott om. Familjemedlemmarna ställer gärna upp framför kameran och håller tummarna för den egna kandidaten.

Bilderna berättar
Johanna Ojantakanen har fokuserat på arbetet inom församlingen och sina goda vänner. Katja Juslin har lyckats klämma in några Föglö-får på bild, och en kort intervju med mormor. Mirella Uddström har lyft fram fisketurerna med farfar. Hon har, precis som många andra, filmat både hemma och på studieorten.
Elisabeth Ehrnrooth visar upp sin lilla etta i Helsingfors och gården i Lammi.

– Hur mår luciakandidat 10? undrar brodern Edward i filmen.
– Riktigt bra tack, svarar Elisabeth.

Tittarna får se både välinredda studielägenheter och imponerande familjehemman samt höra kandidaterna sjunga en valfri sång. Havet och naturen finns med i nästan alla inslag.

Insamlingen igång
Nu har du som tittare chans att rösta fram din favoritfilm på hbl.fi. Tävlingen påverkar inte valet av Finlands lucia, men den kandidat vars film får mest röster får ett litet pris av Hbl.

Alla intäkter från röstningen skänker Hbl till Folkhälsans luciainsamling, som i år hjälper barn som utsätts för våld hemma. Kampanjchefen Margaretha Wildtgrube på Folkhälsan önskar att fler skulle engagera sig i valet av Finlands lucia.

– Det är nu det gäller! Få har röstat genom att skicka in pengar med post, men vi uppmanar alla att gå in på nätet och rösta där, säger hon.

Johanna Lindfors

johanna.lindfors@hbl.fi

Skicka ett sms och vinn en N8
• På hbl.fi/lucia hittar du alla tio luciafilmerna samt intervjuerna med kandidaterna.
• För att delta i tävlingen ska du skicka ett sms till numret 13513. Skriv Hbl lucia samt kandidatens nummer i meddelandet. Tjänsten kostar 0,95 euro.
• Bland alla som röstar lottar vi ut Nokias nyaste smarttelefon N8.
• Den kandidat vars film fått flest röster får ett pris av Hbl.
• Resultatet i omröstningen kan du följa med på hbl.fi/lucia/video.
• Du kan rösta fram till den 25 november.
• Videotävlingen påverkar inte valet av Finlands lucia. Själva luciavalet sköts av Folkhälsan på www.lucia.fi.
• Intäkterna går till Folkhälsans luciainsamling.