En av de tio blir Lucia

Tidigt i morse samlades tio förväntansfulla kandidater från hela Svenskfinland runt frukostbordet i seniorhuset i Brunakärr. 

Nervös stämning råder. På plats finns även Folkhälsans representanter och "snällt mediefolk", som kampanjchefen Margaretha Wildtgrube uttrycker det.

– En av er kommer att bli Finlands 61:a lucia! Samtidigt firar vi 60-årsjubileum för själva kampanjen, säger Wildtgrube då hon hälsar alla välkomna.

En efter en ska kandidaterna intervjuas och fotograferas, än i civilkläder, än i vita nystrukna luciaskjortor. Smink och läppbalsam bättras på längs med förmiddagen, och allt eftersom timmarna går släpper spänningen och skratt, prat och klingande toner börjar höras i seniorhuset.

I år finns för ovanlighetens skull två kandidater från Åland, Stephanie Jörgensen och Katja Juslin, men flickorna ser inte varandra som konkurrenter.

– Katja är en fin tjej, vi känner varandra från förr. Jag är bara glad över att få vara med, säger Stephanie.

De övriga kandidaterna kommer från Helsingfors, Nagu, Dalsbruk, Emsalö, Lammi och Sundom. Bland dem finns blivande barnmorskor, sjuksköterskor, musiker, sångerskor, extremsportare, simlärare och dagistanter. Och alla är mycket intresserade av barn.

– Det är bra, för ni kommer att vara ambassadörer för luciainsamlingen som i år går till utsatta barn som upplever våld i hemmet, säger Wildtgrube.

– Lucia ska inte bara föra med sig glädje, utan har också ett socialt uppdrag.

 
Senare på eftermiddagen stod ett besök på Hbl på programmet, då kandidaterna fick se bilden av sig själva upplagd på Hbl:s webbsida.

Trots att artikeln inte legat länge på webben var den redan dagens mest lästa grej.

Kandidaterna är medvetna om att nätdiskussionerna kring lucia redan tagit fart på diverse forum.

– Anonyma kommentarer är både negativa och skrämmande. Folk kommenterar oss som om vi var skyltdockor utan känslor, säger Katja Juslin och hoppas att fokus ändå kommer att ligga på glädjen med luciatraditionen.

– Lucia ska vara ett ljus i vintermörkret. Det låter klassiskt, men precis så är det.

** Från och med måndag publicerar Hbl intervjuer med kandidaterna i tidningen och på webben. Läsarna får även bekanta sig med kandidaternas hemmiljöer på video.**

Johanna Lindfors

johanna.lindfors 

HÄR ÄR ÅRETS KANDIDATER:  

Sarah Nedergård, 21, Sundom
Mirella Uddström, 23, Emsalö
Sandra Nyman, 18, Dalsbruk
Linda Johansson, 20, Nagu
Amanda Vuorinen, 19, Helsingfors
Anna-Kaisa Tuurainen, 18, Helsingfors
Stephanie Jörgensen, 19, Hammarland
Johanna Ojantakainen, 20, Helsingfors
Katja Juslin, 20, Föglö
Elisabeth Ehrnrooth, 20, Lammi