Lyckad vänskapsmarknad i Sibbo

Råglimporna som Kuusaluborna hämtade med sig tog slut för snabbt, men för övrigt var den så kallade sepramarknaden en succé.

På lördagen föddes en ny tradition i Sibbo. Vänskapsmarknaden, eller sepramarknaden som den kallas på estniska, förenade hantverkare, spelmän och folkdansare från Finland och Estland. Esterna hämtade dessutom med sig spannmålsprodukter – de gamla handelstraditionerna till ära.

Skärgårdsbefolkningarna i Finland och Estland sysslade med byteshandel i över 700 år. Handeln upphörde då andra världskriget bröt ut och Sovjetunionen invaderade vår sydliga granne.

– Vi tänkte att det skulle vara roligt att komma hit och återuppliva handelstraditionen mellan våra länder – och så gjorde vi helt enkelt det, säger Maire Link, kommunsekreterare för Kuusalu i Estland.

Kuusalu är vänort till Sibbo. Därför seglade fartyget Blue Sirius i lördags från Tapurla hamn i Kuusalu till Kalkstrand i Sibbo. Kuusalus kommundirektör Urmas Kirtsi och en del andra paddlade den 75 kilometer långa sträckan över Finska viken. De kunde inte delta i marknaden, men nog i kvällsfestligheterna på lägerområdet Lövhyddan i Kalkstrand, där Blue Sirius bemanning övernattade.


Brödet blev en hit
Blue Sirius anlände till Kalkstrand fyratiden på lördagen, och i två timmar efter det uppträdde folkdansarna och spelmännen tillsammans medan försäljarna sålde sina produkter. Speciellt råglimporna var populära – många som ville köpa en blev utan. Maire Link säger att ingen i Kuusalu anade att bröden inte skulle räcka till.

– Brödet bakades i alla byar. Vi hade ungefär femtio limpor med oss, men de tog slut genast, säger hon.

– Om vi hade vetat att de skulle gå så bra åt hade vi bakat många fler.

Både Maire Link och Sibbo kommundirektörs sekreterare Birgitta Vasara säger att mängden folk som kom till marknaden överraskade dem.

– Det var alldeles fullt här, flera hundra människor var på plats, säger Vasara.

Ingeborg Wickholm kom till marknaden med sina barnbarn Felix, 7, och Robin, 5. Hon säger att marknaden var lyckad och att stämningen var minnesvärd.

– Det har varit helt ljuvligt här. Det är på något sätt rörande att tänka att det är vårt broderfolk som kommit hit. Det skulle vara fint om det här blev en tradition.

Också Maire Link och Birgitta Vasara är ense om att vänskapsmarknaden ska upprepas. Till näst är det Sibbobornas tur att ta sig till Kuusalu.

– Vi har inget officiellt datum ännu, men om allt går bra kan det ske redan nästa sommar, säger Link.