Nya polisanmälningar mot Peter Albäck?

När man går in på hemsidan får man bilden av att Centerns svenska distrikt för en tynande tillvaro. Det färskaste inlägget på svenska går under rubriken Friskt mod i Europa och är daterat 7.6.2009. Under Aktuellt finns ett anförande som Mari Kiviniemi hållit 28.1.2008.

Skenet bedrar. Pedofiltragedin inom laestadianfamiljen i Jakobstad har inspirerat distriktsordförande Peter Albäck till sällan skådad aktivitet. Centerpolitikern Helena Tornberg från Limingo polisanmälde Albäck för nyårshälsningen han skickade henne och publicerade den i sin blogg:

– Visst har du vetat men du vågar inte som alla andra ta tag i saken och sätta ett stopp för denna sjuka rörelse som du själv tillhör. Konstigt att du orkar kritisera oss i svenska centern med alla obefogade lögner där borta i Limingo. Men du gör inget för dessa ungdomar som utnyttjats sexuellt i årtionden i din egen rörelse och av dina egna. Hur mången laestadianpappa kryper ner med sina barn i natt Helena? Vad skall du göra åt saken? Sopa problemet under mattan så som du har gjort tidigare?

Tornberg är skärrad när Hbl ringer upp.

– Det här känns tufft. Jag är rädd för att svara i telefon. Jag är rädd för att Peter uppenbarar sig med bössan här. Han har ju hotat mig tidigare och verkar ha sina nätverk också i de här trakterna.

Hur kommenterar du hans beskyllningar?

– Det stämmer att jag har laestadianbakgrund, men jag känner ingen i den familj det handlar om, inget av offren det skrivits om. Jag har alltså inte vetat om tragedin. Jag är kristen och fri i förhållande till min bakgrund. Jag har krävt att det här ska utredas.

Vilken hjälp har du fått av ditt parti?

– Partisekreterare Jarmo Korhonen har ringt upp mig. Han sa att jag inte borde ha fört det här till offentligheten.

Det är möjligt att det blir flera polisanmälningar mot Albäck.

– Efter att jag kritiserat Albäck i en insändare i ÖT skrev han i ett nu borttaget blogginlägg att han har förlåtit mig och mina sektbröder och tillåter att jag fortsätter ha analsex med dem. Jag har pratat med en polis som sa att det här är ett solklart fall om jag vill anmäla det, berättar Anders Nyberg, ordförande för SFP:s lokalförening i Öja.

Nyberg tror ändå inte att han polisanmäler Albäck.

– Jag vill inte slå en som redan verkar slagen.

Däremot börjar Guy Käckos (SFP) tålamod ta slut. Käcko har av Albäck beskyllts för att som ordförande för socialnämnden i Pedersöre mörka fall av pedofili och barnmisshandel bland laestadianerna i trakten.

– Det här är förstås skitprat men med allt det här som Albäck hållit på med så länge förstörs det politiska klimatet och politikerföraktet tilltar. Jag frågar nu Matti Vanhanen om hans parti godkänner ärekränkning och hets mot folkgrupp.

Om Centerns ledning inte tar tag i det här kanske jag polisanmäler Albäck.

Anders Nyberg förenar sig i Käckos hälsning till Vanhanen. De har båda förlorat tilltron till Jarmo Korhonens vilja att ta tag i saken.

– Både Korhonen och svenska distriktets verksamhetsledare Mia Peussa backar ju upp Albäck, konstaterar Käcko.

Marianne Lydén

09-1253 346, marianne.lyden@hbl.fi