Vapaavuori: Finlandssvenskan borde bli huvudspråk i nordisk union

Glöm rikssvenskan! Finlandssvenskan är enligt Jan Vapaavuori den skandinaviska variant som förstås bäst av alla i Norden – därför bör den bli huvudspråk i en nordisk union. Vapaavuori ställer sig positiv till förslaget om en union i Norden, men ser inte förslaget som realistiskt.
Det var den svenske historikern Gunnar Wetterberg som lanserade idén om en nordisk union (hbl.fi 27.10.2009) med danska drottning Margrethe II som statsöverhuvud i en debattartikel i Dagens Nyheter. Förslaget ledde till en livlig debatt på hbl.fi och i hela Norden då artikeln publicerades i slutet av oktober i samband med Nordiska rådets årliga session. En nordisk union skulle bland annat stärka Nordens internationella röst, menade Wetterberg.
Jan Vapaavuori betonar samtidigt att man förlorar mycket i det nordiska samarbetet om man talar ett språk som inte är någons modersmål. Därför bör man satsa på att stärka den skandinaviska språkförståelsen i hela Norden. Ministern nämnde speciellt tre faktorer som försvårar  språksamarbetet: bristande kunskaper i svenska i Finland, svårigheten för både islänningar och finnar att tala ett skandinaviskt språk tillräckligt bra och det faktum att talad danska oftast är svår att förstå.
För att värna om Finlands tvåspråkighet bör man enligt Vapaavuori se till att barn och unga lär sig svenska och förstår nyttan av att kunna svenska.
Nordens institut i Finland, Nifin, är en samnordisk institution under Nordiska ministerrådet och en nordisk mötesplats i centrum av Helsingfors.

HBL