Två rånare på fri fot fortfarande

Polisens tillslag ägde rum klockan 22.30 i onsdags. I samband med tillslaget arresterades elva personer. Två av rånarna lyckades fly.

Männen hade kommit från Åbo till Lundo i fyra bilar som var stulna i Sverige. De var klädda i mörka kläder och skottsäkra västar. Några av rånarna var maskerade och en del bar vapen.

Målet för rånarna var en värdetransportbil, som ägdes av företaget G4S. När väktarna började bära ut pengar ur bilen till banken rivstartade rånarna för att överraska dem. Men redan innan de hann fram ingrep polisen och polisens specialenhet Karhu. Rånarna stoppades 500 meter innan de nådde värdetransportbilen i centrum av Lundo.

Tapio Huttunen, chef för polisen i Åbo, säger att gripandet gick snabbt och att männen inte gjorde motstånd. Inte ett enda skott avfyrades.

Dock lyckades två av rånarna komma undan och springa ut i skogen. Männen är svenska medborgare och heter Johan Anthony Batalla, 43, och Mikael Björn Malmberg, 36. De är förmodligen obeväpnade.

I samband med tillslaget beslagtog polisen två stormgevär, två pistoler, fyra bilar och sprängämnen.

För att garantera utomståendes säkerhet hade polisen spärrat av stora områden i centrum av Lundo. Operationen tog hela natten och Tapio Huttunen bad om ursäkt för det strul som det orsakade för invånarna i Lundo.

Tiger om detaljer

Enligt undersökningsledaren Teijo Ristola på centralkriminalpolisen i Åbo, var rånarna väl förberedda och proffsiga. Han och Tapio Huttunen deltog i en pressinformation på polishuset i Åbo i går.

- Sammanlagt har organisationen som planerade det här brottet femton medlemmar från Finland, Sverige och Estland. De utländska rånarna kom till Finland med flyg och färja i början av veckan. Många av dem ägde falska resedokument, vissa i flera exemplar, och de var bra utrustade. En del av männen har tidigare blivit dömda för grovt rån, säger Ristola.

- Samtidigt arresterades ytterligare några personer i Helsingfors och Sverige, som misstänks vara inblandade i det planerade rånet.

Samma rånare

Ristola vill inte avslöja hur polisen kom rånarna på spåren, men säger att det handlar om samma liga som rånade en värdetransport på gården utanför Finlands Bank i Åbo den 19 februari. Då kom rånarna undan med en ansenlig summa pengar.

Efter rånet i februari påbörjade centralkriminalpolisen i Åbo en stor undersökning i samarbete med andra myndigheter, bland annat tullen, gränsbevakningsväsendet och svenska Rikskriminalpolisen. Under den här undersökningen fick polisen veta om det planerade värdetransportrånet i Lundo.

Polisen är ovanligt tyst när det kommer till detaljerna i det här fallet. Teijo Ristola vägrar avslöja hur tillslaget i Lundo gick till (annat än i stora drag), vilken slags bilar rånarna använde, hur mycket pengar och vilken bank det var frågan om, var rånarna nu befinner sig och var poliserna gömde sig för att inte upptäckas i förtid. Han avslöjar heller inte vilket slags spaningsåtgärder polisen använde för att komma rånarna på spåret.

Efter onsdagens tillslag kan polisen nu påbörja förundersökningen. Förundersökningen kommer att ske i Finland och Sverige och i samarbete med Europol och den estniska polisen.

Väktarna i värdetransportbilen visste inte om polisens tillslag i förväg.

HENRI FORSS

henri.forss@hbl.fi