Johanna Törn-Mangs: Tuulis biffar

När Usain Bolt tog guld på 200 meter fick twittrarna fnatt, skriver chefen för digitala medier Johanna Törn-Mangs.

Twitters eget konto kommenterade: ”Record alert! @usainbolt sets a new Olympic Games conversation record with over 80,000 TPM for his 200m victory."

80 000 tweetar per minut – och det är bara ett exempel på den livliga diskussion om OS som pågår i sociala medier. OS må ordnas i London men det händer mycket på Twitter också. Många vill kommentera idrottarnas prestationer och skicka hälsningar till dem via mikrobloggen. Och långt fler OS-entusiaster njuter av att bara följa med vad alla andra – idrottare, arrangörer, journalister och åskådare – twittrar om.

Ett exempel såg vi redan innan OS började, när hashtaggen #savethesurprise började synas. Invigningens konstnärliga chef Danny Boyle hade uppmanat dem som deltog i repetitionerna att twittra om invigningsprogrammet utan att avslöja något. Det blev ett brokigt flöde där folk försökte överträffa varandra i kryptiska tweetar. Samma hashtagg används inför avslutningen.

Otaliga idrottare har också själva varit aktiva på Twitter. Michael Phelps 1,2 miljoner följare fann säkert nöje i att följa med vad simmaren lyssnade på för musik och vem han umgicks med mellan varven i bassängen. Av finländarna har cyk­listen Pia Sundstedt lagt upp fotografier från OS-byn. Också journalisterna har varit på hugget. Hbl:s sportchef Christoffer Herberts har bjudit på verbala ögonblicksbilder: ”Silver-Tuuli vänder biffar för kamerorna.”

Brittiska medier har korat årets OS till ”the first social media Olympics”, för att ”sociala medier spelat en så central roll i många nyheter under dessa spel”, som professor Andy Miah formulerar det på BBC.co.uk. Han syftar bland annat på trestegshopparen som uteslöts från OS på grund av rasistiska kommentarer på Twitter.

Själv tycker jag att Twitters styrka under OS har varit känslan av att bli bjuden på en titt bakom kulisserna. Detaljer från OS-vardagen, i realtid, som fungerar som ett komplement till mediebevakningen.