Johanna Törn-Mangs: Digitala infödingar

Att också ungdomar kan förhålla sig kritiskt till den ständigt uppkopplade livsstilen känns nytt, skriver Johanna Törn-Mangs.

”Ibland är det skönt att bara luta sig tillbaka och ta det lugnt utan någon som helst möjlighet att kommunicera med någon. Det är därför jag tidvis ’tappar’ min mobiltelefon.” Detta är ett av många tänkvärda citat man hittar i en färsk rapport från Common sense media. Den amerikanska organisationen har intervjuat över tusen personer om hur de ser på sitt sociala liv i den digitala världen. 

Rapporten tecknar en bild av en aktiv grupp som visserligen dagligen skickar sms (68 procent), besöker Facebook (51 procent) och använder Twitter (11 procent). Men samma personer uppvisar en viss trötthet på den ständigt uppkopplade livsstilen: nästan hälften blir frustrerade över att folk i deras omgivning fäster större uppmärksamhet vid användningen av sina digitala manicker än vid sina vänner. Mer än en tredjedel önskar ibland att de kunde gå tillbaka till tiden före Facebook.

Är det de digitala invandrarna som gnäller? De som på grund av sin ålder inte riktigt vet hur de ska hantera den digitala världen?

Fel. Undersökningen gjordes bland dem som är digitala infödingar i allra högsta grad, de som vuxit upp omgivna av mobiltelefoner, datorer och internet: ungdomar i åldersgruppen 13–17 år.

Att också ungdomar kan förhålla sig kritiskt till den ständigt uppkopplade livsstilen känns nytt. När vi journalister skriver om sociala medier blir det lätt så att ungdomarna tilldelas rollen som okritiska hyllare medan vuxenvärlden får rynka på pannan och fokusera på problemen. Ändå finns det folk av alla sorter i alla åldersgrupper. Det finns pensionärer som glatt medger att de är besatta av Facebook och ungdomar som aktivt söker sig bort från de sociala medierna. Faktum är att mer än en femtedel av ungdomarna i undersökningen sade att de ibland önskade att deras föräldrar oftare kunde koppla loss från sina telefoner och datorer.

Eller som en av de intervjuade tonåringarna uttrycker sig: Magiska ögonblick äger rum enbart ansikte mot ansikte.

Något att minnas så här i semestertider.