
Gratis att läsa e-tidningar hemma med bibbakortet
Biblioteken i huvudstadsregionen är först i Norden med tjänsten som låter dig läsa inhemska tidskrifter hemma.
Det behövs bara ett bibliotekskort och en pinkod. Men dem loggar man in på tjänsten eMagz via bibliotekets webbsida och får gratis tillgång till 51 inhemska tidskrifter samt till dagstidningen Helsingin Sanomat. Redan tidigare har samma möjlighet funnits på flera bibliotek, men bara om man sitter inne i själva byggnaden. Från och med idag kan man läsa tidningarna när som helst och från den egna surfplattan, telefonen eller datorn. Användandet regleras av läslicenser.
– De mest populära tidningarna har flera licenser vilket betyder att många personer kan läsa samtidigt. De mindre populära har kanske bara en eller två licenser. Om en tidning är upptagen får man vänta en stund och prova på nytt. Den maximala lästiden är en timme och man blir automatiskt utloggad om man inte använder tidningen på 15 minuter, säger e-informatikern Laura Kärpijoki på Helsingfors stadsbibliotek.
Hur många är det som läser då? Fem timmar efter lanseringen har över 1 800 personer öppnat och läst en tidning.
– Det är massor, jag måste säga att jag är ganska förvånande, säger Kärpijoki.
Den mest populära tidningen är Helsingin Sanomat, tätt följd av Image, Apu och Me Naiset. Även tidningarna Tuulilasi, Suuri Käsityölehti och Kotivinkki är populära.
Pilotprojekt till juli
Tjänsten är den första i sitt slag i Norden, men enligt Laura Kärpijoki är motsvarande system vanliga ute i världen. Helmet -bibliotekens kunder har redan i ett par års tid haft möjligheten att läsa över hundra utländska e-tidningar gratis med hjälp av bibliotekskortet.
– Via tjänsten Zinio kan man gratis läsa allt från Forbes, Newsweek och The Economist till Vanity Fair, Vogue och Wallpaper. Zinio-tidingarna läses mellan 15 000 och 20 000 gånger varje månad.
Den nya tjänsten med inhemska tidningar är ett pilotprojekt som pågår i ett halvt år.
Hur avgör ni om det blir en fortsättning? Vilken siffra som ska uppnås?
– Det hänger inte på våra siffror utan på utgivarna. De utvärderar hur mycket nytta och synlighet de får av samarbetet och fattar beslut om en eventuell fortsättning. För biblioteket är det här en tjänst som vi gärna utvecklar.
Så biblioteket betalar en prenumeration per läsarlicens?
– Vi har förhandlat fram en paketlösning. Men i princip fungerar det som på biblioteket: Biblioteket köper en tidning och kunderna får läsa den om den är ledig.
Tills vidare finns det inga svenska tidningar i tjänsten. Om pilotprojektet får fortsättning kan flera tidningar inkluderas i listan.
Här kan du läsa mer om eMagz och bibliotekens övriga digitala tjänster.