Stora butikers mathjälp har ökat
Allt fler butiker skänker bort mat till organisationer som delar ut den till behövande. Det som inte skänks bort säljs med rabatt eller går till återvinning. Bland annat bröd blir biobränsle.
Efter att Evira för några år sedan gav nya anvisningar för hur butiker och organisationer som delar ut mat skall handskas med maten, har det blivit lättare för butikskedjorna att skänka mat till olika organisationer.
– Det blev lättare för att Evira lade ansvar också på organisationerna. Tidigare låg hela ansvaret hos butikerna, säger Kimmo Kosonen som är direktör för Prisma i Iso Omena i Esbo.
- Eviras nya anvisningar kom redan i maj 2013. De ger klara regler för hur maten förvaras och vilken mat som får delas ut.
- Butiker och storkök kan frysa ner mat som ligger nära sista användningsdag och ge den till mathjälpen.
- Mat som gått en dag över sista datum får serveras som varm inom mathjälpen.
Från Prisma ger man främst frukt, nästan allt bröd och grönsaker till föreningen Den goda vardagen. Kött säljs med rabatt och verkar gå åt. Torrprodukter som till exempel kaffepaket som skadats skänks också bort medan mjölk som blir gammal återsänds till mejeriet. Yoghurt hör till de produkter som kan skänkas bort. Bröd som blir över går till kompostering. Vissa butiker ger sitt bröd till ST1 som omvandlar det till biobränsle. Färsk fisk och färskost får inte ges till mathjälpen.
Satu Kattilamäki som är kvalitets- och miljöchef vid HOK-Elanto har sett en ökning i butikernas mathjälp.
– I dag har vi över 80 butiker som delar ut mat till drygt 70 olika organisationer av olika storlek och typ i nio kommuner i huvudstadsregionen. Till de stora organisationerna hör Gemensamt bord i Vanda. De skaffar livsmedel till en central och därifrån hämtar sedan små föreningar maten. Vissa föreningar kommer varenda dag och en del ett par gånger i veckan. Den stora bilden är att efterfrågan har vuxit. Under december har jag gjort tre nya avtal, säger Kattilamäki. Eviras nya anvisningar har bidragit till ökningen. Det blev klarare spelregler för både butiker och för mottagare.
– En klar ökning i efterfrågan syntes i Esbo i höstas då nya butiker öppnade. Då kom förfrågningar om de nya butikerna kunde donera mat då det hade öppnats nya flyktingförläggningar i närheten.
Enligt Kattilamäki utgör grönsaker 46 procent av det som blir över i butikerna. Bröd är den näst största mängden. Sedan kommer mjölkprodukter och köttprodukter.
Det är möjligt att frysa produkter som närmar sig utgångsdatum men de flesta som delar ut mat ger bort den samma dag som de hämtar den från butikerna.
– I sju fall av tio delas maten ut direkt. Man kan säga att den i huvudsak går direkt till personer som behöver den, säger Kattilamäki.
15 000 matkassar per år
K-Supermarket Seilori i Esbo delar ut cirka 15 000 matkassar per år. – Vi har delat ut mat i femton år. Vi samlar ihop från hyllorna mat som närmar sig sista försäljningsdag och delar ut den till behövande. Till exempel vårt bröd är en dag gammalt då vi delar ut det eftersom vi bakar nytt bröd följande morgon, säger köpman Heimo Välinen vid Seilori. Från butiken delar man ut allt överskott.
– Nu när det varit speciella öppethållningstider under julen och vi har haft stängt två dagar ger det mycket svinn. Då varorna kommer före jul och det sedan är stängt juldagen och annandagen så hade vi verkligen mycket att dela ut. Då var det också många i kö så det finns nog behövande.
Seilori har ett tjugotal frivilliga som hämtar maten och sorterar den och delar ut den.
Enligt överinspektör Pirjo Korpela vid Evira har budskapet från fältet varit att före Eviras nya anvisningar kom gav butikerna mest bröd och frukt. Nu kan man också dela ut produkter som ska förvaras kallt och närmar sig sista användningsdatum.