Exotiska dofter över Helsingfors
Läckra bakverk, spännande rätter, folkvimmel och en fläkt av internationell matkultur präglade Helsingfors centrum under restaurangdagen.
I Esplanadparken blev det köbildning till det japanska gatuköket när Kosuke Hasekawa och Ryuta Takakuva stekte takoyaki, som består av vetedeg och bläckfisk som serverades med strössel av torkad fisk, tång, takoyakisås och majonnäs.
– Fast vi hittade inte bläckfisk i Helsingfors så vi ersatte den med kalamari, berättar kockarna.
Bläckfiskbullarna hade strykande åtgång, de som stod i kön berättade att de ätit samma sak i Japan.
Ett stenkast längre bort står två kvinnor och säljer samosas, baklavas, kube och zatarbröd. De berättar att de stigit upp tidigt för att baka.
Hela Esplanadparken är fylld av mångkulturella försäljare som säljer vietnamesisk, indisk, moldavisk, spansk, turkisk och ungersk mat, för att nämna några. Det finska köket med stekta siklöjor är också representerat.
Också veganerna passar på.
– Det är första gången vi deltar i restaurangdagen. Vår dröm är att starta ett vegankafé i Helsingfors, berättar Tiina Tohu som står i Gamla Kyrkans park med väninnorna Kiia-Riikka Nurmi och Tiia Virtanen.
De har planerat menyn som består av fyra sorters kex, bakelser och rykande het äppelcider. Planeringen startade redan för några dagar sedan medan bakandet tog vid på fredagskvällen.
– Vi bakade ännu på natten, säger Tiina.Reklam har väninnorna gjort på nätet där de lagt märke till att det finns många veganer i Helsingfors.
Restaurangdagen är ett stadskulturellt evenemang där vem som helst kan öppna restaurang för en dag. Evenemanget ordnas fyra gånger per år.