Flyktingar bjuder på mat under restaurangdagen
På många flyktingförläggningar deltar man ivrigt i restaurangdagen i dag. I Helsingfors bjuder Mustaz Altimemy, Osama Awad och Muthanna Asaad på irakisk tepsi på Klockriketeatern.
Frysta kycklingar och kryddpåsar flyger ner i kundvagnen som snabbt fylls till bredden. Muataz Altimemy, Osama Awad och Muthanna Asaad vet exakt vad som krävs för att få till en perfekt kyckling tepsi enligt traditionellt irakiskt recept. Allt som behövs hittas i Helsingfors, men inte nödvändigtvis i kvartersbutiken.
– Killarna är fantastiska! De har bott här i några månader men känner redan till alla orientaliska matbutiker och deras utbud, säger Eeva Bergroth, initiativtagare till restaurangen Bagdad Café som håller öppet i morgon på Klockriketeatern.
Restaurangen bjuder också på levande musik. En av kockarna, Muthanna Asaad, livnärde sig som musiker i Bagdad. När han tvingades fly måste han också lämna sin oud, ett gitarrliknande arabiskt instrument, efter sig.
– Men nu har vi lyckats låna en oud från Sibelius-Akademin som Muthanna ska spela på. Vår restaurang har dessutom ytterligare en överraskning – man kan få håret klippt av en frisör för en billig peng, säger Bergroth.
- La Plata 2.0 - Argentiinalainen Grilli. Här lagas "lomito", grillad biff med bröd och chimichurrisås på argentinskt vis. La Plata 2.0 går att besöka på Högbergsgatan 36 i Helsingfors.
- A Taste of Spain lagar traditionell spansk mat. Om tapas, churros eller spansk omelett låter gott hittar du dem på Lönnrotsgatan 6 i Helsingfors.
- Raaka baari är en vegansk raw food-restaurang med hälsosamma efterrätter. Man kan smaka på bland annat blåbärspajsmoothie och raw food pepparkaksbollar. Raaka baari hittar du på Museigatan 9c i Helsingfors.
- Länsiafrikkalainen ravintola Sunu Gal. Här bjuds på smaker från Senegal i Västafrika. Fyllda batonger och kalla senegalesiska drycker står på menyn. Adressen är Tredje linjen 28 i Helsingfors.
Eeva Bergroth jobbar som producent på Klockriketeatern där Bagdad Café öppnar under restaurangdagen i dag. Hon fick idén efter att hon lärde känna några av de flyktingar som nyligen flyttade till hennes hemknutar på Drumsö.
– Eftersom Drumsö kyrka har fungerat som tillfällig flyktingförläggning har många Drumsöbor aktivt engagerat sig och ordnat träffar och olika program för flyktingarna. Jag är själv en arbetande småbarnsförälder och har väldigt lite extra tid, men en pop up-restaurang hinner jag åtminstone styra upp, säger Bergroth.
För de irakiska flyktingarna är restaurangdagen ett trevligt avbrott i en ganska monoton vardag.
– Restaurangdagen är en fantastisk idé. Så fort vi hörde om den ville vi vara med, säger Muataz Altimemy, den enda av kockarna som talar engelska.
Egentligen är han inte kock utan ekonom. Men det spelar absolut ingen roll, intygar han.
– Alla älskar mat i Irak. Man behöver inte vara kock för att kunna laga tepsi. Varje hemmakock med självrespekt kan tillreda rätten, säger han.
Han saknar matkulturen i Bagdad, men efter matprotesterna på flyktingförläggningen i Uleåborg tidigare i höstas är han försiktig med att uttala sig om finländsk mat.
– Maten är annorlunda ... Och ni lägger mjölk i allt! Också rätter med fisk, säger han ändå förebrående.
Åtminstone vet han med säkerhet att finländarna gillar det traditionella irakiska köket.
– När vi lagar mat på flyktingförläggningen bjuder vi personalen och andra finska bekanta på maten. De är alltid förtjusta! säger han.
I Irak jobbade han på ett hotell som ekonom. När situationen blev ohållbar blev han tvungen att fly och lämna sina föräldrar i Bagdad. För en stund blir den ständigt leende Muataz allvarsam.
– Jag gjorde "dödsresan" över Medelhavet, från Turkiet till Grekland. Båten sjönk och vi blev tvungna att simma i land. Jag har sett saker som du inte ens kan föreställa dig, säger han.