
Unga arbetslösa säljer lyxiga hot dogs
I morgon öppnar pop up-restaurangen Social Kitchen som drivs av unga arbetslösa. Initiativtagaren Jaakko Blomberg hoppas på att man en vacker dag kan göra sig av med "pop up" och göra verksamheten bestående.
– Om man vill att någonting ska hända så behöver man varken vända sig till politiker eller rulla tummarna tills man rott hem en jättefinansiering – det är bara att sätta i gång!
Det säger Jaakko Blomberg som under de senaste åren blivit känd som stans mesta idéspruta. Via nätverket Yhteismaa har han tagit initiativ till många numera stora stadskulturevenemang som Städdagen, Middag under bar himmel och Nappi Naapuri.
Det senaste projektet Valtaajat riktar sig till unga arbetslösa och är ett samarbete mellan Yhteismaa och Stödföreningen för fackets arbetslösa medlemmar Tatsi rf. Nätverket vill erbjuda deltagarna något meningsfullt att göra, men också ge dem insikten att det finns massor av möjligheter.
– Det bästa är när människor börjar se på sin omgivning med nyfikenhet och hoppfullhet. Om de vill ha något, så ser de till att det uppstår. Om de är missnöjda med något, så ändrar de på det, säger Blomberg.
Gatumat, skogsmat och brunch
I projektet Social Kitchen startar deltagarna fyra pop up-restauranger under ledning av kocken Jyrki Tsutsunen. Den första restaurangen öppnar i morgon på Teatteri Kallio på Brobergsgatan. Temat är gatumat, men här säljs inte vilka slaskiga grillburgare som helst.
– Vi gör lyxig hot dog med hemlagad korv och hemlagad seitan. Restaurangen öppnar på lördag klockan 15 och alla är välkomna, säger Blomberg.
Restaurang nummer två har temat Skog och inför den kursen ger sig deltagarna ut i skogen utanför Borgå för att samla mat och inspiration. Den tredje restaurangen serverar brunch och hela kursen avslutas med en storsatsning på Restaurangdagen som ordnas den 21 november. Under kursen får deltagarna både inspiration och praktisk kunskap om hur man blir krögare.
"Allt ordnar sig"
Medan kursen pågår grunnar Jaakko Blomberg vidare på om restaurangen kan bli bestående.
– Jag drömmer om en restaurang som kombinerar kampen mot ungas arbetslöshet med kampen mot matsvinnet. Jag tror att samhället småningom börjar vara öppet för idén eftersom allt fler har insett hur mycket mat vi slänger bort alldeles i onödan.
Exakt hur idén ska förverkligas vet han ännu inte, men vid det här laget är Jaakko Blomberg ganska van vid ovisshet.
– Nästan alla projekt som jag har startat har varit hopp rakt ut i det okända. Men för det mesta har allting ordnat sig till det bästa. När folk får jobba för något de själva gillar så blir det bra.
Vad har du lärt dig av att leda så många frivilligprojekt?
– Att man inte ska leda så mycket. Ett gemensamt projekt kan inte innebära att en person driver igenom sin egen vision. Man måste ge frihet och vara öppen för att projektet kan bli något helt annat än planerat. Det kan vara svårt och spretigt, men man ska minnas att gemenskapen är saltet som gör att projekten blir meningsfulla. Man kommer också väldigt långt med att helt enkelt lita på att allting ordnar sig.