Siili skapar gemenskap utanför nätet
Caterina Fake och Jyri Engström är experter på sociala medier. Nu vill de skapa samma gemenskap i det riktiga livet i sitt lilla Kottbykafé.
Helsingfors Kafé Siili öppnade i det idylliska trähuset på Ilmatarvägen för bara en vecka sedan.
Det har inte gått grannskapet obemärkt förbi – kön ringlar oftast ut långt över gårdsplanen. Klockan är elva och det är relativt lugnt i förhållande till andra dagar, endast ett tiotal personer väntar på att få beställa i det minimalistiskt inredda lilla rummet. Stjärnbaristan Kalle Freese tillreder sorglöst cappuccino, espresso och latte bakom disken.
– Vi kan skatta oss lyckliga över att det inte är varmt ute, säger ägaren Caterina Fake skämtsamt. Nu har det regniga vädret fått många att stanna hemma.
Experter på gemenskap
Caterina Fakes och Jyri Engströms kafé håller öppet fram till augusti då paret åker tillbaka till San Francisco där de bor över vintern.
Båda jobbar med sociala medier. Caterina Fake är en av grundarna till bildportalen Flickr och Jyri Engström startade Jaiku som en gång var Twitters främsta konkurrent. De är experter på den virtuella gemenskapen och nu vill de utvidga till den riktiga, fysiska världen.
– Vi vill utforska hur gemenskaper formas och fungerar i den riktiga världen, inte bara på sociala medier, säger Caterina Fake.
Missionen är att samla människorna. Hipsterkidsen, spädbarnen, de äldre från servicehemmet intill, räknar Caterina Fake upp.
Motsatsen till FOMO
Mjölkbutiken har slutat, blombutiken har stängt. Att de små och personliga mötesplatserna får ge vika för standardiserade och mer kommersiella enheter faller inte kaféföretagarna i smaken.
Det är orsaken till att paret grundade de en ny träffpunkt som i kvartersbutikens anda kan vara ett ställe för alla generationer, där rollatorer och barnvagnar kan stå parkerade sida vid sida. De ville ha ett tredje ställe utöver det eviga sicksackandet mellan hemmet och arbetsplatsen.
Fake och Engström beskriver gemenskapen som motsatsen till FOMO, fear of missing out, alltså rädslan över att gå miste om något kul.
– Detta är att verkligen vara på plats i stället för att vara rädd för att inte vara på plats, säger ägarparet.
Doften av banana bread, den klassiska amerikanska banankakan som ännu inte riktigt gjort genombrott i Finland, svävar behaglig i rummet. Receptet kommer från Caterina Fakes familj och bakverken knådas ihop med samlade krafter. Fokus ligger på kaffe, men snart börjar också brunch serveras under veckosluten.
– Om allt går väl kanske verksamheten fortsätter, men än är det för tidigt att tala om framtiden. Vi har en lång sommar framför oss.