Ölbryggeriet på Fredriksgatan tar form
Av den gamla vitlöksrestaurangen Kynsilaukka finns bara delar av inredningen kvar– allt annat åker ut i de nya krögarnas vilda vision. Nya Il Birrificio blir en mix av mikrobryggeri, kafé, lunchhak och restaurang där man kan slinka in nästan när som helst på dygnet.
När HBL besöker lokalen på Fredriksgatan 22 är arbetet i full gång, dammet yr och borrmaskinerna vrålar. Delägaren Jens Hampf har precis sprungit hem och bytt arbetsoverallen till kragskjorta, och skrattar högt när han inser att den städade klädseln bryts av Crocs-sandalerna som blev kvar på fötterna.
– Man får lov att hugga i. Vi startade renoveringen i februari och ska öppna efter första maj. Samtidigt har vi haft fullt upp med att få i gång det egna ölbryggeriet och lära oss allt om öl.
Det här med eget öl, ja. Hampf har bred erfarenhet av kafébranschen och är en av dem som grundade de populära kaféerna La Torrefazione och Fratello i centrum. Men öl? Det har blivit en intensiv snabbkurs, erkänner han genast.
– Vi tänkte bara "Hur svårt kan det vara?" och satte i gång. Och sedan insåg vi vad vi gett oss in på. Som tur är har vi fått mycket hjälp från andra mikrobryggerier.
Nu har Il Birrificios nya bryggmästare tagit fram ett par öl som faller hela teamet i smaken. Bryggeriets specialitet kommer att vara lite syrligare ölsorter.
Janina Lindgren har på sitt bord att träna upp personalen till både öl- och kaffeexperter. Hon startade som barista på La Torrefazione och är nu delägare i Il Birrificio. Hon säger att kvaliteten på betjäningen är viktigast, men att det är omöjligt att hitta folk som kan både kaffe och öl.
– Den som tillreder ditt kaffe på kaféerna kan mycket också om rostning och processerna bakom kaffet. På samma sätt ska den som serverar öl på Il Birrificio känna till tillverkningsprocessen och kunna berätta om dem, säger hon.
Blandar kunderna
Alla som håller på traditionerna kan dra en lättnadens suck – man kommer att känna igen en del av gamla Kynsilaukka i den nya krogen. Krögarna lovar en mix av rustik tyskinspirerad ölkrog och modern, industriell kafé- och restaurangkultur.
– När vi tog över lokalen kom inredningen med på köpet, bland annat ett par stolar som är över hundra år gamla och som Gallen-Kallela ska ha suttit mycket i. Dem ville vi självklart behålla liksom de rustika takbalkarna. Till och med gökklockorna får stanna, säger Hampf.
Il Birrificio utnyttjar lokalen så effektivt som möjligt. Till att börja med serverar restaurangen både lunch, middag och öl, och på hösten förlängs öppethållningstiderna. Då ska man öppna kaféet redan på morgonen och börja med bruncher på helgerna.
– Restaurangen kommer inte att ha någon bordsservering och vi tar inte emot bordsbeställningar. Den här trenden syns i bland annat New York, där man insett att man kan servera mat av hög kvalitet utan att den måste omges av ett massivt kundbetjäningspaket. Genom att kunden själv beställer maten vid disken drar man snabbt ner på priserna, säger Hampf.
Menyn går i bistrostil men man kommer också att servera snacks som passar bra med ölet.
– Vi har köpt en korvmaskin från Italien och ska börja göra egen korv, säger Hampf.
Ölbarer med mikrobryggeriutbud har vuxit upp som svampar efter regn den senaste tiden. Hur många klarar den här staden av?
– Vi är medvetna om att konkurrensen är stenhård, men vårt koncept är annorlunda eftersom vi också serverar mat av hög kvalitet. Dessutom försöker vi hålla priserna på en skälig nivå.