Smygfilmaren Hedberg blev köpman
Djuraktivisten Karry Hedberg som för några år sedan smygfilmade på finländska svingårdar, vill fortfarande att folk ska sluta äta kött. Men nu lockar han i stället för att chocka – genom att öppna en vegansk matbutik i Berghäll.
Den lilla butikslokalen på Vasagatan 15 ekar av tomhet. Men redan nu är ivern stor på Facebook, där butikens sida har över tusen gilla-markeringar. Bakom butiken står företaget Vegetukku som sedan tidigare har en butik i Villmanstrand och en i Åbo. Butiken i Helsingfors ska öppna i början av maj, och den kommer att drivas av Karry Hedberg.
Kanske hjälper också Hedbergs kändisskap till att få fart på de potentiella kunderna? För några år sedan fyllde han tidningsspalterna då han landade i rätten efter att ha smygfilmat missförhållanden på flera finländska svinfarmer.
Nu är du köpman. Vad hände med aktivisten?
– Jag är fortfarande aktivist så inget har ändrats på den fronten. Affärsverksamheten kan självklart inte kallas för aktivism, men jag har som mål att sprida information och kunskap om veganism.
Kräver transparens i köttindustrin
Den 24 maj 2013 dömdes Karry Hedberg till villkorligt fängelse för störande av allmän ordning, samt till att betala 1 500 euro i rättegångskostnader.
Det var avslutningen på en flera år lång rättsprocess som fick sin början när Hedberg tillsammans med några andra djuraktivister bröt sig in på elva finska svinfarmer och smygfilmade. Det var ingen vacker syn som mötte aktivisterna och senare de tusentals konsumenter som fick se bilderna i massmedierna eller via aktivisternas sajt sikatehtaat.fi: avbitna svansar, djur som hålls i så små bås att de inte kan röra sig, döda djur som lämnats i gyttjan bland de levande ...
Hedberg själv anser att domen mot honom blev lindrig, men att den ändå kan ifrågasättas eftersom ingen av svingårdarna dömdes för djurskyddsbrott. Hans tolkning är att rättsväsendet anser att man får behandla djur illa, men att man inte får berätta om det.
– Jag anser fortfarande att djurproduktionen i vårt land borde vara en transparent industri som kan bevakas av konsumenterna utan rättsliga påföljder. Många anser att det jag gjorde var granskande journalistik.
Sojamjölk och seitan
Hedberg är vegan sedan 20 år tillbaka och har länge jobbat som vegankock, bland annat på restaurangen Veganissimo. En tid drev han också en vegansk cateringfirma.
– Jag blev verkligen inte vegan av kulinariska orsaker, utan av rent etiska. Kött är gott! Därför är jag speciellt intresserad av olika sorters ”fejkkött”. Det finns till exempel många olika sorters seitan med helt olika smak beroende på hur man tillreder det.
Med butiken på Vasagatan hoppas han att allt fler ska få upp ögonen för vad veganmat kan vara.
– Veganismen är på väg uppåt i hela världen, särskilt i USA där jag nyligen reste runt och åt en massa god mat. Under 2010-talet har veganismen tagit jättekliv framåt också i Finland. Intresset finns, men det är fortfarande svårt att få tag på bra produkter i de vanliga matbutikerna.
I butiken på Vasagatan 15 är det Hedberg som basar för utbudet och han lovar att särskilt satsa på goda köttersättande produkter och olika sorters sojaprodukter. I planerna finns också ett minikafé med veganska bakverk.