Ekohamburgerkedja landar i Finland
Den amerikanska ekohamburgerkedjan Bareburgers vill utvidga till Finland, skriver Kauppalehti. På menyn väntas exotiska burgare med ingredienser som struts-, bison- och renkött.
Det ser bra ut för hamburgervännerna i Helsingfors. Häromveckan meddelade Top chef-vinnaren 2011, Akseli Herlevi, att han inom kort öppnar restaurangen Naughty BRGR som ska sälja kvalitetsburgare för max tio euro. Och några dagar senare rapporterade Kauppalehti att Herlevis hamburgare får sällskap av den amerikanska hamburgerkedjan Bareburgers.
Bareburgers har trettio restauranger i USA och Kanada och nu vill en av delägarna, finländaren Tom Wilén, importera kedjan till Finland. Eftersom största delen av ingredienserna ska vara ekologiska och närproducerade kan de finska burgarna komma att innehålla till exempel renkött och svamp. På menyn finns också exotiska rätter som struts- och bisonburgare som blivit populära i USA. De råvarorna är man ändå tvungen att importera från USA, eftersom de är svåra att hitta som ekologiska någonstans närmare, skriver Kauppalehti.
Bareburgers fungerar som ett franchisingbolag och till en början planerar man att starta två eller tre restauranger i Finland. Företaget utvidgar även till Tyskland, Dubai och Japan. Bareburgers grundades 2009.